Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2019 15:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Závislost na videohrách bude od roku 2022 oficiálně klasifikována jako duševní porucha

TECH
Uložit Uložené

Závislost na počítačových hrách by se neměla brát na lehkou váhu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už před časem zařadila závislost na počítačových hrách mezi nemoci jako duševní poruchu, ale až 25. května bylo na programu závěrečné hlasování.

Hlasování skončilo jednomyslným souhlasem s tímto krokem, a tak bude závislost na videohrách od roku 2022 oficiálně klasifikována jako onemocnění a zařazena do seznamu International Classification of Diseases, kde najdeš téměř všechny choroby, které dnes ve světě známe.

Závislosť na videohrách bude od roku 2022 oficiálne klasifikovaná medzi chorobami ako duševná porucha
Závislosť na videohrách bude od roku 2022 oficiálne klasifikovaná medzi chorobami ako duševná porucha Zdroj: Pixabay
Závislost se podle definice projevuje několika způsoby. Člověk nemá kontrolu nad hraním her, a tedy nedokáže ovládat, jak dlouho, pravidelně a intenzivně hrává.

Ve druhém bodě WHO popisuje, že takový člověk vnímá hraní her jako prioritu natolik, až hry preferuje před běžnými denními aktivitami.

V poslední řadě člověk nedokáže přestat hrávat navzdory negativním následkům v rodinném, osobním, společenském, vzdělávacím či pracovním životě.

Pokud jsou tedy hry člověku přednější než běžný život a nevadí mu ani to, že kvůli nim přichází o rodinu, kamarády nebo dokonce o práci, měl by svůj stav konzultovat s lékařem, aby se duševní porucha nezhoršovala.

Domů
Sdílet
Diskuse