Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2019 17:12
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Seriál Černobyl hodnotí likvidátor: Zvířata jsme nestříleli, ale krmili

Seriál Černobyl hodnotí likvidátor: Zvířata jsme nestříleli, ale krmili
Zdroj: Súkromný archív Sergeja Rezničenka
REFRESHER
Uložit Uložené

Likvidátora žijícího na Slovensku, Sergeje Rezničenka, jsme se zeptali na jeho názor na seriál Černobyl.

Před pár dny jsme v Sečovcích navštívili jediného likvidátora Černobylu, Sergeje Rezničenka, který žije na území Slovenska. Jelikož si seriál Černobyl po celém světě získal obrovskou popularitu, nemohla chybět ani otázka, zda pan Rezničenko seriál také sleduje.

Přestože jemu a celé jeho rodině tragédie v Černobylu zničila zdraví, seriál před naším setkáním zhlédl a byl více než skeptický. „Je to úplná blbosť,“ začal takto nelichotivě mluvit o momentálně nejlépe hodnoceném seriálu na IMDb.

„Bolo mi na zvracanie z toho seriálu. Aj keď si myslím, že v skutočnosti to bolo trochu inak, stále to vyvolávalo bolestivé spomienky,“  říká Sergej, který se rozhodl ho celý zhlédnout navzdory nepohodlí, které v něm seriál vyvolával.

Je sice pravda, že mnoho věcí zobrazených v seriálu se odehrálo těsně po výbuchu reaktoru a pan Rezničenko byl jako likvidátor povolán až v září 1986, a proto se nemůže vyjádřit ke všemu, ale z jeho svědectví jsme vybrali tři události, které zažil na vlastní kůži .

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01

Když v zóně pracoval, alkohol byl přísně zakázaný 

Nebylo to tak však stále. V seriálu bylo ukázáno, jak likvidátoři pijí vodku, aby odbourali stres z těžkých prací a připravili se na zabíjení domácích mazlíčků, kteří museli zůstat v radioaktivní oblasti po evakuaci města.

Ve skutečnosti se likvidátorům na počátku vodka dávala, ale prý proto, že by měla pročistit štítnou žlázu od radiace. Instrukce byly jasné, deci vodky každé dvě hodiny, které člověk stráví v zakázané oblasti.

Podle Sergeje se však situace brzy vymkla z rukou. „Vodičom dávali poldeci a robotníkom deci. No nikomu tak málo alkoholu nestačilo, dali si vždy viacej a čoskoro nemohli vôbec pracovať, nieto ešte šoférovať. Keď som tam bol, alkohol bol prísne zakázaný a boli sme kontrolovaní, či naozaj nepijeme. Neviem, čo sa však čudovali. Chlapi už začínali mať veľké bolesti a pri nedostatočnej lekárskej starostlivosti im to vodka aspoň trochu uľahčila.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 66058 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak byla upravená scéna s padajícím vrtulníkem;
  • proč likvidátoři jako Sergej domácí miláčky nestříleli;
  • jak často dopadli likvidátoři, kteří měli obrovské bolesti;
  • kde Sergej narazil na obrovské kapry či sumce.
Zpět
Sdílet
Diskuse