Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2019 22:03
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Černý jestřáb sestřelen je dokonalou ukázkou realistického válečného pekla plného nezapomenutelných scén

Černý jestřáb sestřelen je dokonalou ukázkou realistického válečného pekla plného nezapomenutelných scén
Zdroj: Sky
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, na co by ses podíval? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých projektů, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk Down, 2001, režie: Ridley Scott)

Před pár týdny jsme zde měli Království nebeské, no a dnes si z bohaté tvorby Ridleyho Scotta připomeneme válečnou pecku Black Hawk Down. Ta je inspirována skutečným příběhem elitní jednotky americké armády, která byla v roce 1993 poslána do somálského Mogadishu, aby se stala součástí mírové operace Spojených národů.

Jejím cílem bylo unést několik důstojníků tamního diktátora, ale zdánlivě bezpečně naplánovaná mise se rychle změnila na ukrutný boj proti zdrcující přesile a útěk za nepřátelské linie. Černý jestřáb sestřelen právem patří k několika mistrovským dílům tohoto legendárního režiséra.

Ridley na poli více než dvou hodin předvedl špičkové řemeslo plné nápaditých a úžasně natočených scén, přičemž se mohl opřít i o nabité herecké obsazení či nezapomenutelnou hudbu Hanse Zimmera. Pokud tedy hledáš mimořádně kvalitní a pořádně realistický válečný film, Black Hawk Down bezpochyby splní tvé požadavky. 10/10


Barbara Leschingerová – Pravda o případu Harryho Queberta (The Truth About the Harry Quebert Affair, 2018, režie: Jean-Jacques Annaud)

Pravděpodobně jsi už unavený z toho množství seriálů, které v dohledné době ani nekončí. My ti přinášíme kvalitní krimi miniseriál (10 epizod) se zamotanou zápletkou a s napínavým pátráním po vrahovi.

Úspěšný spisovatel Marcus Goldman hledá zdroj inspirace pro novou knihu. Navštíví svého vysokoškolského profesora a přítele, slavného spisovatele Harryho Queberta a doufá, že ​​mu pomůže překonat blok. Namísto toho Marcus zjišťuje, že Harryho obvinili z vraždy 15leté Noly, která zmizela před 33 lety a její tělo se našlo právě na jeho pozemku. Marcus se pouští do vlastního vyšetřování, aby zjistil pravdu o nevyjasněném případě.

Pravda o případu Harryho Queberta je jako minisérie nenápadným projektem, který jsi zřejmě nezachytil, ale jeho knižní předloha se stala celosvětovým bestsellerem a autor románu se může pyšnit několika literárními cenami. Pokud jsi knihu ještě nečetl, tak bude pro tebe překvapením, kdo zabil mladou Nolu, protože s přibývajícími epizodami se tvůj názor bude určitě měnit. Nečekej žádné akční scény, ale klasickou detektivku s výslechem podezřelých a dopadením vraha. 8/10


Dušan Šutarík – Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2018, režie: Joe Berlinger)

Už brzy se do našich kin dostane krimi drama Zlo s lidskou tváří se Zacem Efronem v hlavní roli. Pokud se na snímek chceš patřičně naladit, můžeš si na Netflixu podívat na 4dílnou dokumentární minisérii Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes.

Stojí za ní režisér Joe Berlinger, který režíroval i zmíněný celovečerák. Dokument podává otřesné svědectví o jednom z nejhorších sériových vrahů celé americké historie. Vypráví ho sám uvězněný Ted Bundy prostřednictvím archivních audio nahrávek.

Kromě něj se dostanou ke slovu i vyšetřovatelé či lidé, kteří Bundyho osobně znali. Mrazivé, děsivé, informativní a velmi silné. Rozhodně doporučujeme. 8/10

Domů
Sdílet
Diskuse