Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2019 14:13
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Yzomandias vrací význam pojmu mixtape. J.Eden 2 dává fresh zvuk starším věcem a přináší mnoho nového (Recenze)

HUDBA ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Mixtape už dávno není o narapování vlastních textů do amerických populárních produkcí.

Mixtape není jen půjčená nahrávka. Ačkoliv průměrnému posluchači někdy možná stačí, když interpret narapuje svůj text do známého amerického beatu, je za tím mnohem více. Po dlouhých letech to nyní opět dokazuje Yzomandias, který je v této disciplíně ostříleným hráčem.

Už na Shine Like Diamonds před více než 10 lety jako DJ Logic spojil největší tehdejší jména na 40 tracků. V roce 2019 se už o nic podobného pokoušet nemusel, jednak by to možná nikoho zajímalo, důležitější však je, že on sám je dominantním raperem, který dokáže na mixtape formátu bez problémů utáhnout hodinovou minutáž s vlastní tvorbou.

J. Eden celek

J.Eden 2 je volným pokračováním jedničky z roku 2016, obsahuje 32 tracků, přičemž na něm najdeme nové provedení Yzových aktuálních hostovaček, ale i předtím nevydané věci s hosty z Milion Plus. I přesto, že jde o tracky, které ve většině případů nemají ani dvě minuty, je přímo úctyhodné, že mixtape zní jako jeden celek.

Jistě, Konex ho cíleně namixoval tak, aby s koncem jednoho tracku začínal další. Návaznost jednotlivých atmosfér a tempa způsobí, že se vlastně ani nemáš kdy nudit. A to i přesto, že většinu textů důvěrně znáš. Neexistují tedy hluché momenty, v překladu tedy klidně můžeš celý tape pustit na bytě a nikdo se na tebe nebude dívat, proč je každou chvíli ticho.

Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)
Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)

Skity 

Občasné mluvené slovo v podání Konexe a Yzomandiase vtipně rozbije pomyslnou hudební monotónnost, kluci jsou občas vtipní a v tomto případě bychom vytkli jen to, že skitů mohlo být klidně víc. Dozvídáme se, jak Tkeej zachránil Konexovy tenisky, které si DJ a producent zapomněl na recepci hotelu, a podobné momenty se klidně mohly nést celým projektem.

Skoro žádní hosté

Celý projekt je v první řadě o Jakubovi, jeho úspěšných sólo věcech, highlightech z projektů blízkých kolegů. Většina hostů dostala prostor pouze v rámci již existujících nahrávek, výjimkou jsou však novinky Sold out, kde Nik Tendo hostuje, případně skladba Scale to fit, kterou si na starosti vzal úplně sám.

Máme možnost také slyšet krátkou ukázku z připravované spolupráce se Separem, přičemž předpokládáme, že jde o věc, kde hostuje i Koky a o klip se postaral Karlo.

Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)
Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)

Credits 

Moderní zvuk, který do našich končin přinášejí Decky, Konex, Conspiracy, Vae Cortez nebo Hasan je Yzovi velmi blízký a právě beatmakerům schopným tvořit charakteristické a oduševnělé hudby patří velká zásluha. Samozřejmě, zapomenout nemůžeme ani na hudebního inženýra D.Kopa, který měl finální slovo i u tohoto v pořadí 24. releasu z dílny Milion Plus.

Závěr

Dobrou zprávou je, že po J.Eden 2 se už domácí rapeři snad neodváží vydávat za mixtape něco, co jím skutečně není. I přesto, že většinu věcí jsme již slyšeli dříve, v novém hávu si je dokážeme užít, jako kdyby byly nové. Samozřejmě, každý fanoušek by ocenil více novinek, v případě Yzovy aktivity obecně mu ale nemáme co vytknout.

Celistvost přerušovaná jen Konexovým a Yzovým slovem je velkou devizou a v konečném důsledku je mnohem lepší, že po Zhora  vypadá všechno lip a Sbohem Roxano Jakub nespěchal s další oficiální studiovkou. Otázkou zůstává, na jak dlouho narazil na svůj vlastní pomyslný strop a s čím přijde příště.

Domů
Sdílet
Diskuse