Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. června 2019 22:31
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Šprtky to chtěj taky je jedna z nejlepších teenagerských komedií posledních let (Recenze)

Šprtky to chtěj taky je jedna z nejlepších teenagerských komedií posledních let (Recenze)
Zdroj: United Artists Releasing
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Debut Olivie Wilde by tě rozhodně neměl minout.

Nová coming-of-age komedie Booksmart, nebo pokud chceš, tak Šprtky to chtěj taky od režijně debutující herečky Olivie Wilde se do našich kin přiřítila s výbornou pověstí.

Za velkou louží si totiž odnesla fantastické recenze, které snímek vynášely do nebes jako nejlepší coming-of-age film od Superbad. Že by to bylo až tak skvělé? Tak se na to tedy podívejme...

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Amy (Kaitlyn Dever) a Molly (Beanie Feldstein) jsou nejlepší kamarádky a mají den před ukončením střední školy. Po celé studium tvrdě dřely a měly nejlepší známky, aby se dostaly na ty nejprestižnější vysoké školy. Tím pádem si odpíraly party a všechny ostatní slasti běžných teenagerů.

V kolektivu nejsou příliš oblíbené, protože až příliš dávají svým spolužákům najevo, že jsou intelektuálně nad nimi. Když však zjistí, že jejich údajně hloupější spolužáci se dokázali dostat na skvělé univerzity a vedle toho si také užívat studentský život (to jest: party, chlast a sex), tak mají pocit, že své nejlepší roky promarnily. Poslední noc před skončením školy se tak konečně rozhodnou pořádně odvázat.

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Začněme hned zkraje tím, že zahraniční ohlasy nelhaly. Šprtky to chtěj taky je skutečně mimořádně zdařilou komedií, která je velmi zručně a sebevědomě zrežírovaná. Osobně bych však vypíchl zejména scénář.

Ten je totiž velmi svižně napsaný, nešetří vtipnými hláškami, jemně absurdními situacemi a zajímavými zvraty (z nichž některé mohou působit trochu vykonstruovaně, ale to mi v tomto případě nevadilo). Plusem jsou i vtipné dialogické přestřelky. Napsat dobré dialogy není jen tak, ale tady to vyšlo na jedničku.

Další obrovské plus jsou obě hlavní představitelky, které podávají bez přehánění famózně herecké výkony. Nejde o žádné prvoplánové a nudné krásky, jakých jsme již viděli tuny, a právě o to jsou zajímavější.

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Je pravdou, že ze začátku může chvíli trvat, než si tě získají. Obě herečky ale dokážou svým postavám vtisknout obrovskou pečeť realističnosti a velké sympatičnosti a čím déle jsi s nimi, tím více jim musíš fandit a držet palce.

Speciálně mě potěšila charismatická Kaitlyn Dever, kterou jsem už delší dobu registroval a jsem rád, že konečně dostala pořádnou roli. Její kolegyně Beanie Feldstein však rozhodně nezaostává a spolu s Dever tvoří opravdu vydařenou dvojici.

Šprtky to chtěj taky je velmi dobře natočeným snímkem a jen marně bys tu hledal nějaké začátečnické chyby nezkušené debutantky. Olivia Wilde ukazuje, že jí to na režisérské židli velmi svědčí a svůj příběh vypráví velmi působivě. Má také cit pro tempo, a když má její film zpomalit a být vážný, bez problémů to funguje a vy prožíváte všechny emoce s hlavními hrdinkami.

Vizuálně je film také velmi působivý. Vlastně musím říct, že mi tato bláznivá noc, co se týče vizuálu, tak trochu připomněla filmy Harmonyho Korinea. Soundtrack je také velmi povedený a zvolené songy se do děje perfektně hodí (možná jich však přece jen mohlo být méně).

Booksmart (Recenzia)
Booksmart (Recenzia) Zdroj: United Artists Releasing

Pokud bych měl přece jen něco vytknout, tak je to trošku přestřelená délka (hlavně ke konci se mohlo trochu víc stříhat), ale jinak jsem si tuto babskou jízdu užil a dobře se pobavil. Vlastně mnohem více než v případě Superbad, se kterým jsou Šprtky nejčastěji porovnávány. Plným právem si tedy zaslouží osm a půl bodu z deseti.

Jde tedy o nejlepší coming-of-age film posledních let? To bych možná úplně netvrdil (konkurence je velká, např. Eighth Grade či Lady Bird), avšak snímek Olivia Wilde rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se dá v tomto subžánru najít. Uvidíme, jak se na film budu dívat s odstupem, není vyloučeno, že hodnocení zvýším.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse