Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2019 19:42
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Zálohovatelné PET láhve v Česku? Instituce tlačí na vládu, aby zavedla opatření jako v jiných zemích EU

Zálohovatelné PET láhve v Česku? Instituce tlačí na vládu, aby zavedla opatření jako v jiných zemích EU
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

K návrhu zálohovatelných PET láhví se připojily i organizace jako Greenpeace, Arnika, Hnutí Duha i Zachraň jídlo.

Zálohu na PET láhve jako v jiných zemích EU. To by chtěl zavést Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN), který ve své výzvě žádá sněmovnu, vládu i Senát, aby do vznikající legislativy týkající se odpadků přidali zálohování PET lahví a plechovek od nápojů

K institutu se připojily i organizace jako Greenpeace, Arnika, Hnutí Duha i Zachraň jídlo. Jde o podobný systém, jako je v současnosti například u láhví od piva. Záloha na jednu láhev by mohla činit zhruba tři až pět korun.

Zálohovatelné PET láhve v Česku? Instituce tlačí na vládu, aby zavedla opatření jako v jiných zemích EU
Zdroj: Wikimedia Commons

Návrh by neměl plošně přikazovat výrobcům, aby začali zálohu lahve povinně uplatňovat, spíš jim chtějí tuto možnost nezakazovat – kdo by chtěl, ten by se mohl přidat. Připomínkování návrhu trvalo do konce května, pak se přesune z ministerstva životního prostředí k projednání do sněmovny. 

Autoři ve své žádosti píší toto: „Žádáme o doplnění návrhu o systém po vzoru evropských zemí, které již nyní díky zálohám plní nové evropské recyklační cíle. Zálohování vnímáme jako důležité opatření pro zlepšení životního prostředí a omezení plýtvání surovinami, které posune Českou republiku blíže k čistší přírodě a cirkulární ekonomice.“

Země, kde je záloha na PET láhve zavedena:

Německo

Nizozemsko

Švédsko

Dánsko

Norsko

Finsko

Estonsko

Pro i proti

Navrhovaná změna má své podporovatele i odpůrce. Zatímco příznivcům se líbí nápad z hlediska výrazného zlepšení životního prostředí, oponenti argumentují tím, že by do zavedení systému vznikaly vyšší náklady, které by museli zaplatit obchodníci. Proti zavedení brojí pak i společnosti, které sváží odpad.

„Proti zálohám nic nenamítá naprostá většina producentů PET lahví, obyvatelé téma vítají a neziskový sektor taky. Firmy, které odpad sváží, se bojí, že by přišly o zdroj příjmů, protože PET lahve se dobře prodávají,“ uvedl pro Českou televizi obchodní ředitel INCIEN Vojtěch Vosecký.

Kritikům dále vadí, že by Češi přestali být motivovaní do třídění odpadů – tedy že by si na systém vracení lahví nenavykli a lahve by místo toho vyhazovali do kontejnerů na směsný odpad.

Zálohovatelné PET láhve v Česku? Instituce tlačí na vládu, aby zavedla opatření jako v jiných zemích EU
Zdroj: Wikimedia Commons

Dnes jsou totiž Češi jedni z nejpříkladnějších v Evropě co se týče třídění plastů, vzděláváni jsou již od mala. Na tomto pozitivním zvyku je ale potřeba stále pracovat.

V zahraničí, kde už zálohy na PET láhve zavedli, však platí standardní model, kdy plastové láhve sbírají například lidé bez domova, jenž si tímto způsobem legálně přivydělávají. Čistí tak ulice i okolní přírodu a systém se osvědčil.

Podle zástupců INCIEN by systém snížil množství pohozených odpadků o 95 procent. Vysbíralo by se více recyklovatelnějšího materiálu. Pro systém se vyslovilo v nedávném průzkumu společnosti Kantar 83 procent Čechů.

Domů
Sdílet
Diskuse