Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2019 11:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Nad Slovenskom lietajú desiatky svietiacich satelitov od SpaceX a astronómovia sa búria

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Satelity Starlinku lietajú aj nad našimi hlavami.

V máji vypustil SpaceX na obežnú dráhu 60 satelitov s hmotnosťou približne 220 kilogramov. Z technologického hľadiska ide o veľký úspech, no astronómovia po celom svete sa začínajú hnevať, píšu New York Times. Už teraz totiž obmedzujú pozorovanie vesmíru.

Ide pritom len o kvapku v mori, 60 satelitov projektu Starlink je totiž len začiatok flotily od SpaceX (satelitov budú tisíce) a podmienky na pozorovanie vesmíru sa tak budú len a len zhoršovať. Ako uviedol portál interez.sk, satelity oblietajú celú planétu, vrátane Slovenska. Obmedzené tak budú aj naše observatórie a amatérski astrónomi.

Cieľom Starlinku je zabezpečiť internetové pripojenie po celej zemi, čo je síce úctyhodný krok, no súčasným systémom je veda značne obmedzovaná. Navyše, k SpaceX sa čoskoro pridanú aj firmy ako Amazon či OneWeb. Elon Musk už SpaceX požiadal o zníženie svietivosti satelitov, no faktom ostáva, že nad Slovenskom bude lietať množstvo svietiacich satelitov.

Nad Slovenskom lietajú desiatky svietiacich satelitov od SpaceX a astronómovia sa búria
Zdroj: Starlink
Domů
Sdílet
Diskuse