Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2019 12:24
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Rusku se probudila vyhaslá sopka, která může způsobit katastrofu jako Vesuv v Pompejích, říká studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie zkoumala aktivitu vyhaslé sopky.

Na ruském poloostrově Kamčatka se začala probouzet sopka, o které jsme si dosud mysleli, že je vyhaslá a pravděpodobnost budoucí erupce klesla téměř na nulu. Vulkanický komplex Udina dosahuje nadmořské výšky 2 923 metrů nad mořem a vědci ji za vyhaslou považovali až do roku 2017, informoval Newsweek.

Mezitím si však všimli pokračující seismické aktivity hluboko pod povrchem a po testech z minulého roku zjistili, že v hloubce kolem 5 kilometrů se zřejmě shromažďuje magma.


 

V průběhu května a června minulého roku zaznamenali dohromady až 559 případů seismické aktivity, a tak se začali zamýšlet nad změnou klasifikace z vyhaslé na aktivní sopku. S přesností přitom nemůžeme říci, kdy Udina vybuchla naposledy. Vědci zjistili, že magma z regionu Tolud, kde se jí uskladňuje větší množství, zřejmě našlo novou cestu do komplexu.

Zatím nikdo nedokáže předpovědět, zda a kdy sopka vybuchne, ale hlavní autor studie Ivan Kulakov se obává katastrofických rozměrů erupce. Vysvětluje, že pokud je sopka dlouhou dobu neaktivní a potom náhle vybuchne, erupce může způsobit komplikace po celém světě.

Vědec dokonce přirovnal potenciální výbuch komplexu Udina k výbuchu sopky Vesuv, který před tisíci lety pohřbil město Pompeje na jihu Itálie. A vzpomněl si i na výbuch sopky v Peru kolem roku 1600, který způsobil ochlazení klimatu v Evropě, či dokonce hladomor v Rusku.

Domů
Sdílet
Diskuse