Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2019 11:11
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na mrakodrapu v Londýně chtějí postavit bazén s 360stupňovým výhledem na britskou metropoli

KULTURA
Uložit Uložené

Vykoupat se v bazénu ve výšce 220 metrů by byl nezapomenutelný zážitek.

Výrobce bazénů a bazénové techniky Compass Pools by chtěl na londýnském mrakodrapu postavit bazén s názvem Infinity London. Své jméno takový bazén získal díky iluzi, kterou člověk zažívá, když pozoruje na první pohled nekončící okraj.

Vykoupat by ses měl ve výšce až 220 metrů nad mořem, protože mrakodrap by měl mít 55 pater. Do bazénu bude nutné napumpovat více než 600 tisíc litrů vody, přičemž o bezpečnost by se měla starat speciální technologie udržující příjemnou teplotu vody a také zajištění proti tomu, aby se voda nevylévala na ulici, upozorňuje Dezeen.

Na mrakodrape v Londýne chcú postaviť nekonečný bazén s 360-stupňovým výhľadom na britskú metropolu
Na mrakodrape v Londýne chcú postaviť nekonečný bazén s 360-stupňovým výhľadom na britskú metropolu Zdroj: Compass Pools

Lidé z Compass Pools se zamýšleli nad tím, jak vyřešit vchod do bazénu. Neměli zájem umístit žebřík na stranu budovy, což by zvýšilo riziko vylévající se vody a poškodilo by to 360stupňový výhled na Londýn. Namísto toho využili technologii využívanou při stavbě ponorek, a tak se do bazénu dostaneš pomocí rotujících schodů a komory, přes kterou voda neprojde do obytné či administrativní části mrakodrapu.

Projekt však stále zůstává pouze v rovině konceptu, protože mrakodrap nezískal žádné povolení na stavbu a otázkou zůstává i financování. Množství otázek o bezpečnosti budou mít nepochybně i britské úřady, protože voda padající z výšky 200 metrů na ulici by zřejmě způsobovala příliš velké riziko pro chodce či auta.

Na mrakodrape v Londýne chcú postaviť nekonečný bazén s 360-stupňovým výhľadom na britskú metropolu
Na mrakodrape v Londýne chcú postaviť nekonečný bazén s 360-stupňovým výhľadom na britskú metropolu Zdroj: Compass Pools
Domů
Sdílet
Diskuse