Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2019 14:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vybíjená je nástrojem útlaku a ponižuje žáky, tvrdí výzkumníci

SPORT
Uložit Uložené

Výzkumníci se o vybíjenou začali zajímat po rozhovorech se žáky.

Když se skupina výzkumníků začala zajímat o vyučování tělesné výchovy na středních školách, množství žáků smutně konstatovalo, že nejvíce nesnášejí vybíjenou. Výzkumníci proto zkoumali pozadí této sportovní aktivity a zjistili, že vybíjená dokáže do životů studentů vnášet dehumanizaci a utlačování, upozorňuje Washington Post.

Autoři studie porovnávali vnímání vybíjené s teorií politologa Irise Mariona Younga z roku 1990, kterou představil v článku Five Faces of Oppression.


Na prvním místě Young uvádí vykořisťování a pokračuje přes marginalizaci, bezmocnost, kulturní imperialismus až po násilí. V praxi to znamená, že tyto faktory se projevují v soutěživosti žáků během vybíjené, protože zatímco skutečná soutěž by měla být založena na rovnocenných týmech, studenti si obvykle vybírají nejzručnější žáky do jednoho týmu a nad tím druhým pak dominují.

Joe Butler z University of British Columbia podotkl, že myšlenka vybíjené, kterou si možná většina z nás ani neuvědomuje, spočívá ve schvalování ubližování méně zručným jedincům s cílem zvítězit.

I tímto způsobem dochází k dehumanizaci člověka, protože vybíjená podle výzkumu umocňuje pocit, že na projevech zlosti vůči vybraným jednotlivcům není nic špatného. Zároveň tyto žáky označuje za méněcenné, protože neumí tak efektivně uhýbat a vyhrávat.

Domů
Sdílet
Diskuse