Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2019 6:36
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Usínání při seriálu může u žen způsobovat přibírání až obezitu, tvrdí nový výzkum

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Možná přehodnotíš své noční návyky.

Američtí vědci se tentokrát vracejí s výzkumem na značném vzorku více než 44 tisíc žen, jehož výsledky zřejmě nikoho nepotěší. Analýza naznačuje, že pokud rada usínáš při zapnutém světle nebo se seriálem, zvyšuje se u tebe riziko obezity, píše The Telegraph.

Výzkum publikovaný v časopise JAMA Internal Medicine vedl Yong-Moon Mark Park, a i když mezi zapnutým světlem či seriálem a přibíráním hmotnosti nenašel přímou kauzalitu, a tedy příčinnost, výzkumníci objevili silnou korelaci naznačující, že jsou tyto dva fenomény propojeny.

Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum
Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum Zdroj: Unsplash

Studie vycházela ze známého faktu, že zapnuté světlo před spaním negativně ovlivňuje tvorbu hormonu melatoninu, který je důležitý pro regulaci našeho spánkového cyklu. Když tedy usínáš s laptopem na nočním stolku, jednoduše si zhoršuješ spánek. A když si ho zhoršuješ, negativně ovlivňuješ budoucí inklinaci cvičit a provádět pohybovou aktivitu, protože jsi unavená či znechucená špatným spánkem, takže kousek po kousku přibíráš.

Účastnice ve věku 35 až 74 let neměly žádný vážný vnější důvod k tomu, aby trpěly zhoršeným spánkem bez vlastního přičinění. A samotný závěr? Pokud ženy spaly při světle, existovala u nich o 17 % vyšší pravděpodobnost, že v příštích 5 letech přiberou více než 5 kilogramů.

Na výsledku nic nezměnilo ani dodatečné zahrnutí životního stylu žen do analýzy. Zatímco primární analýza se věnovala výhradně propojení zhoršeného spánkového režimu s budoucím přibíráním, v té sekundární výzkumníci vzali v úvahu i jídelníček či míru tělesné aktivity. Pokud proto chceš zredukovat pravděpodobnost, že v budoucnu začneš přibírat, raději si pospi déle a bez Netflixu.

Domů
Sdílet
Diskuse