Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2019 7:23
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na Sibiři našli zakonzervovanou hlavu prehistorického vlka starého víc než 40 tisíc let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V sibiřském permafrostu se zachoval dokonce i mozek.

Na Sibiři se loni v létě podařilo najít zakonzervovanou hlavu prehistorického vlka. I když byla hlava objevena v roce 2018, na veřejnost se informace o ní dostaly teprve nedávno.

Až dosud pracovali na analýze ostatků ruští i japonští vědci, protože náhodný nálezce Pavel Efimov na ni narazil v Jakutsku v asijské části Ruské federace, upozornily Siberian Times.


Hlava byla skvěle konzervovaná a uchovaná díky tamnímu permafrostu, který se však i vlivem klimatických změn začíná probouzet a vydávat lidem své poklady. Odhady hovoří o tom, že hlava patřila vlku starému více než 40 tisíc let.

Výzkumníci mezitím vyloučili, že by byla oddělena od těla prehistorickým lovcem, protože v těch dobách se v oblasti dnešního Jakutska lidé ani nenacházeli.

Na délku měří hlava až 40 centimetrů, což je výrazně více než délka hlavy dnešního průměrného vlka.

Hlava moderního vlka dravého, canis lupus, dorůstá délky kolem 28 centimetrů, a tak se vědci chystají hloubkově porovnávat moderní anatomii zvířete s tímto prehistorickým předchůdcem, píše IFLScience. Nalezený vlk poskytne vědcům důležitý materiál ke zkoumání evoluce, protože hlava obsahuje nejen zachovanou srst a tesáky, ale i mozek.


Zpět
Sdílet
Diskuse