Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2019 15:49
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Ruští komunisté žádají zablokování seriálu Chernobyl a žalování tvůrců

Ruští komunisté žádají zablokování seriálu Chernobyl a žalování tvůrců
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po vlastním seriálu přijde zřejmě i žaloba.

Zhruba před týdnem jsme tě informovali o tom, že Rusové plánují natočit svou vlastní verzi seriálu Chernobyl. Podle nejnovějších zpráv však jejich odezva na populární projekt od HBO tímto nekončí.

Jak píše portál The National, Komunistická strana Ruské federace si myslí, že Chernobyl vykresluje Sovětský svaz v příliš negativním světle. Proto její členové žádají Roskomnadzor (Federální službu pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií), aby zablokoval seriál v rámci celé země. Taktéž požadují žalobu vůči režisérovi, výkonnému producentovi a scenáristovi seriálu.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01

Strana se v tomto případě odkazuje na článek 189 Trestního zákoníku Ruské federace. Komunistická strana považuje Chernobyl za „ideologický nástroj k diskreditaci a démonizaci Sovětského svazu“. Kromě Roskomnadzoru se strana rozhodla svou žádost poslat také ministerstvu vnitra. Seriál mimochodem velmi ocenil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, jehož otec byl místním likvidátorem radioaktivního odpadu.

Vedoucí komunistické strany sice uznává chronologii událostí seriálu a je názoru, že hlavní momenty většinou odpovídají realitě, ale vykreslení činů hrdinů, zobrazení vztahů na scéně a v neposlední řadě degradace morálního klimatu v Sovětském svazu, je podle něj ukázkou naprosté lži.

Doporučeno
Seriál Černobyl hodnotí likvidátor: Zvířata jsme nestříleli, ale krmili Seriál Černobyl hodnotí likvidátor: Zvířata jsme nestříleli, ale krmili 10. června 2019 17:12
Domů
Sdílet
Diskuse