Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2019 0:08
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Ekvádorský ústavní soud legalizoval manželství homosexuálů

ZAJÍMAVOSTI EKVÁDOR
Uložit Uložené

Stejnopohlavní páry v Ekvádoru budou smět uzavírat manželské svazky.

Ekvádorský ústavní soud ve středu legalizoval manželství homosexuálů. V jihoamerické zemi s valnou katolickou většinou jde o přelomový verdikt. Z devíti soudců jich nejtěsnější možná většina hlasovala pro změnu manželské legislativy, kterou označila za diskriminační a protiústavní. Čtveřice soudců oponovala s tím, že by evkádorská ústava měla být upravována vládou, nikoli soudem.

Nicméně, Národní kongres Ekvádoru bude ještě muset oficiálně změnit legislativu, která definuje manželství. Rozhodnutí ústavního soudu je ovšem závazné a homosexuální páry se budou moci začít brát v momentě,  kdy vláda dostane oficiální cestou od soudu zprávu o soudním rozhodnutí. To by mělo proběhnout do 10 dnů

Ekvádorský ústavní soud legalizoval manželství homosexuálů
Zdroj: AP Photo/Oded Balilty
K ústavnímu soudu se záležitost dostala díky dvěma homosexuálním párům, které za právo na manželství protestovaly. Pamela Troya prozradila CNN, že za možnost oženit se se svojí partnerkou bojovala šest let. Dílčí vítězství ale zaznamenaly už v roce 2015, kdy Ekvádor zlegalizoval homosexuální svazky (u nás registrované partnerství), v nichž měly páry stejná práva a povinnosti jako heterosexuální dvojice. Nicméně, chyběla možnost adopce.
 
 
V Ekvádoru se právní situace LGBTQ komunity zlepšuje dlouhodobě. V roce 2008 byla zakázána diskriminace na základě sexuality, o pět let později byla prohlášena léčba homosexuality prohlášena za nezákonnou a v roce 2015 přišli zaměstnavatelé o možnost diskriminovat zaměstnance na základě jejich sexuální orientace.
 
 
Nutno ovšem podotknout, že v některých částech Ekvádoru stále převládají homofobní nálady. Jak upozorňuje zpravodajská agentura Reuters, v zemi pořád probíhají „konverzní terapie“ na utajených klinikách, kde jsou homosexuálové biti a znásilňováni pod záminkou změny sexuality.
 
Manželství homosexuálů je kromě Ekvádoru v Jižní Americe legální pouze v Brazílii, Argentině, Kolumbii a v Uruguayi
 
Domů
Sdílet
Diskuse