Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2019 11:26
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Jediné dítě, které se po černobylské havárii narodilo a vyrůstalo v zóně, je dnes 19letou zdravou studentkou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Doktoři se však obávají, že se mohou zdravotní problémy ukázat později.

Marijka se narodila v roce 1999 svým rodičům Michajlovi a Lydii v blízkosti čtvrtého černobylského reaktoru. Důvod? Její rodiče prostě odmítli opustit svůj dům, a tak na tomto místě žili i následující roky po tragické havárii, která zasáhla rozsáhlou oblast Evropy.

Jak píše Express, identitu dítěte ukrajinská vláda delší dobu tajila před světem. Pochopitelně neměli zájem, aby se svět dozvěděl, že dovolili dvojici pracovníků žít a zplodit dítě v zamořené oblasti.

Její otec Michajl patřil mezi odvážné hasiče, kteří zasahovali 26. dubna 1986 proti požáru šířícímu se z reaktoru. Vystavení se extrémně zvýšené radiaci však na rozdíl od mnoha jeho kolegů přežil, a tak mohl o více než dekádu později se svou manželkou zplodit dítě.

„Úřady nás ohrožují a ponižují, protože chtějí, abychom odešli z našeho domova,“ citoval někdejší vyjádření Lydie Sovjenko Express. Počínání rodičů samozřejmě mnozí lidé odsuzují.

Jejich dítě totiž vyrůstalo v zóně, která nesmí být do dnešního dne trvale obydlená. Jak nám v rozhovoru řekl Michal Krajčír, dokonce i pracovníci elektrárny mohou do zóny vstupovat pouze na 2 týdny a další polovinu měsíce stráví ve svých domovech v Kyjevě.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01

Malá Marijka však přesto vyrůstala v zóně, kde se koupala ve vodě vystavené zvýšené dávce radiace a také pila mléko ze zamořených krav. Dnes je považována za jediné dítě, které se narodilo a vyrůstalo v černobylské zóně po havárii z roku 1986.

V zóně samozřejmě vyrůstala bez přítomnosti jakýchkoli jiných dětí, a tak si do příchodu školního věku, kdy jí bylo 7 let, mohla hrát pouze se svými rodiči. I když podle vlastních slov pochopitelně toužila po přítomnosti vrstevníků, kterým chtěla ukázat svůj domov.

Dnes je 19letou studentkou žijící v Kyjevě. Přivydělává si prací v baru a v budoucnu by chtěla pracovat ve zdravotnickém oboru. Její 66letá máma však nadále žije a pracuje v oblasti Černobylu. Podle některých odborníků by se negativní následky na zdraví dívky mohly objevit v budoucnu. Dosud se tak ale naštěstí nestalo.

Domů
Sdílet
Diskuse