Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2019 15:48
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Falešný americký herec oslovil přes sociální síť seniorku z Brněnska. Poslala mu dva miliony

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Pozor na internetové podvodníky.

Internetové prostředí poskytuje rodnou půdu pro nejrůznější podvodníky. Své by o tom mohla vyprávět 67letá seniorka z Brněnska, kterou skrz sociální síť zkontaktoval muž, jenž se představil jako jeden populární americký herec. Aby zapůsobil a vydobyl si důvěru, dokonce jí nechal poslat valentýnskou kytici.

O známého hollywoodského herce však ve skutečnosti nešlo. Psali si celé dny a seniorka muži uvěřila. Prozradil jí, že chce v Česku založit podnikání a že jí poštou odešle speciální balíček, do kterého uloží tři miliony dolarů (v přepočtu 68 milionů korun) a k nim prsten a dva náhrdelníky ze zlata.

Falešný americký herec oslovil přes sociální síť seniorku z Brněnska. Okradl ji o dva miliony
Falešný americký herec oslovil přes sociální síť seniorku z Brněnska. Okradl ji o dva miliony Zdroj: Photo by NeONBRAND on Unsplash

Tam samozřejmě po čase nastala „mírná“ komplikace, kterou podvodníci na internetu často používají. Balíček totiž prý zadrželi celníci ve Vídni a požadují peníze. Seniorku přinutil, aby na americký účet převedla 1,7 milionu korun. 

Nemalou částku důvěřivě odeslala. Spolu s ní jí banka za převod strhla poplatek 40 tisíc korun. Když se delší dobu údajný herec neozýval, začalo být ženě jeho jednání podezřelé a nahlásila ho policii.

Ta upozorňuje na rizika internetové komunikace. Anonymita sociálních sítí totiž umožňuje v podstatě komukoli si vyhledat potenciální oběť. Mnoho podvodníků vydírá své oběti například přes hraní na city, vymýšlejí si příběhy, kdy se dostali do zoufalé situace nebo jsou v zahraničí a potřebují peníze.

Na případ inzertních podvodníků jsme upozorňovali i v našem článku. Tehdy se nás podvodník pokusil okrást o 77 tisíc přes podvodnou stránku.

Domů
Sdílet
Diskuse