Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2019 9:17
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Slíbené stovky milionů eur na rekonstrukci Notre-Dame od boháčů stále nedorazily. Vybralo se méně než 10 %

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Slíbených 850 milionů eur na obnovu katedrály je stále v nedohlednu. Zatím se vybralo 80 milionů od malých dárců.

Jen pár dní po dubnovém neštěstí v Paříži se na internetu objevily informace o tom, že evropští miliardáři zachrání katedrálu Notre-Dame finančními dary. Lokální portál francetvinfo.fr ale informuje o tom, že jejich peníze stále nedorazily.

Dohromady mělo jít o zhruba 850 milionů eur, přičemž 100 milionů slíbil například François-Henry Pinault, aktuální majitel společnosti Kering, pod kterou patří značky jako Gucci, Yve Saint Laurent či Balenciaga. 100 milionů chtěl darovat i šéf francouzské energetické společnosti Total Patrick Pouyanné.

Doporučeno
Video zachycuje moment, kdy se zřítila nejvyšší věž katedrály Notre Dame Video zachycuje moment, kdy se zřítila nejvyšší věž katedrály Notre Dame 15. dubna 2019 20:56

Další miliardář Bernard Arnault stojící za značkami Louis Vuitton nebo Givenchy slíbil 200 milionů a tuto částku očekávalo Notre-Dame i od rodiny Bettencourtových, která vlastní kosmetického giganta L'Oréal.

Ve skutečnosti má aktuálně katedrála na rekonstrukci k dispozici pouze 80 milionů a i ty pocházejí od běžných lidí a z malých sbírek. Obnova tedy stále začít nemůže a svět už pomalu zapomíná, i když to původně vypadalo velmi nadějně. Otázkou zůstává, zda šlo jen o promyšlený marketingový tah, nebo je prostě časově náročné vysoké finanční dary zrealizovat.

Doporučeno
Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza 16. dubna 2019 9:18
Domů
Sdílet
Diskuse