Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2019 12:08
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Hvězda Černobylu věří, že jeho strýce zabil radioaktivní déšť

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle herce za rakovinou jeho strýce stála právě tragická havárie v Černobylu.

Padesátiletý Alex Ferns v populárním miniseriálu od HBO ztvárnil vedoucího horníků. Ti se museli podkopat pod reaktor, aby zabránili kontaminaci vody. Právě Fernsova postava šéfa horníků Andreje Glukhova v Černobylu komunikovala s profesorem Legasovem a s funkcionářem Ščerbinou, ale málokdo z diváků tušil, že si tragédie v Černobylu zřejmě vybrala daň i na hercově rodině.

Jak píše portál Daily Mail, Ferns tvrdí, že jeho strýc Robert Stephenson zemřel jako 47letý na rakovinu, kterou mu přivodil déšť kontaminovaný radiací z Černobylu. Stejného názoru byl i samotný Stephenson, který se svého času svěřil přátelům a rodině, že za jeho rakovinou stojí radioaktivní déšť, během něhož musel spolu s kolegy na požadavek šéfa pracovat.

Stephenson v roce 1986 dělal ve skotské firmě Scottish Water Board v oblasti vesnice Killearn. A přesto, že se lidem doporučovalo, aby nepili dešťovou vodu, Stephenson byl přinucen, aby během dané doby pracoval na dešti.

Ferns pro Daily Record prohlásil, že všichni kolegové pracující v daném čase s jeho strýcem zemřeli na rakovinu před dovršením 50. roku života. Zda vystavení práci na dešti opravdu zapříčinilo jejich pozdější úmrtí na rakovinu se s jistotou neví, ale rodina zesnulého Stephensona vidí v tomto směru zjevné spojitosti.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01
Domů
Sdílet
Diskuse