Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2019 11:30
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vatikán zvažuje, že umožní ženatým mužům stát se kněžími. Zpočátku však jen v odlehlých oblastech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vatikán si začal uvědomovat nedostatek knězů v oblastech jako Amazonský prales.

Katolická církev by se mohla již za několik měsíců navždy změnit. Vatikán si začal uvědomovat, že je v odlehlých oblastech Amazonského pralesa nedostatek kněží, a tak tam množství katolických komunit přežívá dlouhé měsíce bez církevních obřadů, upozornilo BBC.

Z tohoto důvodu se na Vatikán v posledních letech obrátilo množství církevních hodnostářů, kteří navrhli, aby katolická církev umožnila ženatým mužům v těchto izolovaných komunitách stát se kněžími.

Vatikán zvažuje, že umožní ženatým mužom stať sa kňazmi. Spočiatku však len v odľahlých oblastiach
Vatikán zvažuje, že umožní ženatým mužom stať sa kňazmi. Spočiatku však len v odľahlých oblastiach Zdroj: TASR/AP

Navrhované změny počítají s tím, že kněžími se za nových podmínek budou moci stát výlučně starší muži s osvědčenými povahami, kteří patří mezi lídry ve svých komunitách, celý život se řídí pravidly katolické církve, mají vhodné morální hodnoty a odrostlé děti.

V katolické církvi mají přitom kněží zakázáno ženit se už od let 1123 a 1139, takže pokud se na říjnové synodě, setkání církevních představitelů, ve Vatikánu podaří schválit navrhované body, půjde o jednu z nejvýraznějších změn v církevních normách.

Vatikán si uvědomuje, že region Amazonského pralesa patří mezi nejdůležitější oblasti světa, a tak ve svých dokumentech upozorňuje na potřebu chránit jej před deforestací či ilegálním hornictvím. Jak tvrdí zástupci církve, to nejmenší, co může Vatikán udělat, je rozšířit křesťanství i pomocí ženatých kněží, protože jinak církevní svátosti vymizí a s nimi i tamní věřící.

Domů
Sdílet
Diskuse