Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2019 15:57
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Takto vypadá alarmující tání ledu v Grónsku. Psí spřežení se muselo brodit vodou

ZAJÍMAVOSTI GRÓNSKO
Uložit Uložené

Výzkumníci v Grónsku zažili pár neobvyklých dnů.

V Grónsku vědci 12. června zaznamenali neobvyklý přírodní fenomén. Roztálo tam více než 700 tisíc kilometrů čtverečních ledu, což je o 470 tisíc kilometrů čtverečních více než v roce 2018, píší Euronews.

Extrémní výkyv teplého počasí dohromady zapříčinil ztrátu více než 2 miliard tun ledu za jediný den a nejlépe tuto situaci vystihla fotografie dánského klimatologa Steffena M. Olsena, který se o den později vydal na cestu po fjordu Inglefield na severozápadě Grónska.

Měl za úkol sesbírat výzkumná zařízení, která byla umístěna v ledu, a tak mu počasí misi zkomplikovalo. Své psí spřežení vyfotil v několikacentimetrové vodě z roztátého ledu.

Fotografii na Twitteru sdílel Olsenův kolega Rasmus Tonboe, který konstatoval, že když led v Grónsku pravidelně taje, zkondenzovaná voda se pomalu vstřebává přes praskliny, avšak takové nahromaděné množství roztáté vody ještě ve své kariéře neviděl.

Olsen svou fotku sdílel a doplnil, že místní komunity v Grónsku se ve většině případů spoléhají právě na psí spřežení jako na svůj jediný způsob dopravy, a tak bylo množství obyvatel ochromeno.

Vědecký tým procházel podle výzkumníka po ledě tlustém přibližně 1,2 metru, přičemž pod touto ledovou pokrývkou se ukrývalo okolo 870 metrů mořské vody. Svou fotografii zároveň považuje spíše za symbolickou než vědeckou, protože nemusí jít o přímý následek globálního oteplování, i když je náhle tání i tak mimořádně alarmující.


Domů
Sdílet
Diskuse