Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2019 17:09
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nahrávka z Hodonína poletí na Mars. Soupeřila s 584 zvuky z 53 zemí světa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Česká písnička možná poslouží ke zkoumání bouří na Marsu.

Na palubě sondy ExoMars odletí na Mars píseň české kapely Exit Empire. Spolu s dalšími 10 nahrávkami, které vybrala mezinárodní porota, přistane na rudé planetě v roce 2021. Každý ze zvukových vzkazů mohl být nejvíce 30 vteřin dlouhý.

V akci s názvem „Telefonát z Marsu“ soupeřilo 584 nahrávek z 53 zemí světa. O umístění české nahrávky mezi 11 vybraných se zasloužila především medializace akce, která byla největší u nás, ve Francii a v Rusku.

Krom hudebních nahrávek obsahovaly poslané zvukové záznamy také osobní vzkazy, recesistické projevy či varovné promluvy o osudu planety Země. Zvukové nahrávky doputují na Mars v modulu, který bude na rudé planetě zkoumat blesky. Z naší sousední planety ale bude nakonec odvysílána pouze jedna nahrávka. Ta bude vyselektována ve veřejném hlasování z vítězné jedenáctky. 

Nahrávka z Hodonína poletí na Mars. Soupeřila s 584 zvuky z 53 zemí světa
Zdroj: TASR/ESA/D. Ducros via AP

Vybrané nahrávky pochází z Česka, Francie, Hongkongu, Itálie, Kolumbie, Nizozemska, Norska a Ruska. Na jejich selekci se podílela i předsedkyně Akademie Věd ČR Eva Zažímalová, která serveru iROZHLAS.cz prozradila, že porota vybírala vzkazy, které v určitém slova smyslu reprezentují lidstvo. Kromě hodonínské kapely tak do vesmíru mají putovat i zvuky z přírody nebo lidských sídel.

Důvodem k výběr české písně je fakt, že do ní kapela Exit Empire zahrnula nahrávky marťanského větru, první zachycené gravitační vlny a do zvukové stopy převedla obrázek přistávací lokace na Marsu nebo snímek černé díry. Jde tak o oslavu vědy a vesmíru. 

Finální jedenáctka nahrávek je k dispozici na mars.vesmir.cz, kde bude možné hlasovat o vítězi až do jara 2021, kdy sonda ExoMars přistane na povrchu Marsu.

Domů
Sdílet
Diskuse