Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2019 16:45
Čas čtení 1:59
Oskar Almássy

Nejlepší komedie Jima Carreyho: Od nezapomenutelné Masky po bláznivého zvířecího detektiva Ace Venturu

Nejlepší komedie Jima Carreyho: Od nezapomenutelné Masky po bláznivého zvířecího detektiva Ace Venturu
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

I tento víkend pro tebe máme několik skvělých tipů.

Vítej u další části naší pravidelné sobotní rubriky Tipy na filmy. V ní ti opět doporučíme trojici projektů, kterým bys podle nás určitě měl dát šanci. A to tentokrát ve speciálu věnovaném geniálnímu Jimu Carreymu.

Dominik Vetrák – Maska (The Mask, 1994, režie: Chuck Russell)

Jméno Stanley Ipkiss je dnes již v Česku legendárním pojmem. Jima Carreyho v jeho nesmrtelné roli miluje úplně každý. Jako děti jsme doufali, že někdy uvidíme dvojku. Televizní stanice byly k Masce vždy štědré a pravidelně se vysílaly i filmy Ace Ventura, Ghostbusters a jiné klasiky s pokračováním.

Maska však byla jen jedna a o to byla speciálnější. Samozřejmě, bez Carreyho by ten film nebyl tak výrazný. Najde se tu však hned několik highlightů, například tanec, přestřelky či scéna s budíkem, které odpovídají humornému umu celého štábu. V tomto případě nesmírně pomohl i vynikající dabing, bez kterého si už asi mnozí Masku neumíme ani představit.

Každý z nás ji zřejmě viděl. Kdo ne, může litovat, že ji neobjevil v dětských letech, ale myslíme, že se královsky pobaví i nyní. A my se při psaní těchto odstavců tak nějak znovu dostáváme do dětských časů a přemýšlíme, že je čas si pustit tuto geniální komedii znovu. 9/10

Oskar Almássy – Ace Ventura: Zvířecí detektiv (Ace Ventura: Pet Detective, 1994, režie: Tom Shadyac)

Rok 1994 byl pro Jima Carreyho a jeho skvělé komedie opravdu plodný. Kromě Masky a Blbého a blbějšího totiž měl premiéru i bláznivý Ace Ventura, tedy oblíbený specialista na zvířata s neuvěřitelně gumovým ksichtem.

Jak už jistě víš, tato postavička se ve svém debutovém dobrodružství vydává pátrat po ztraceném delfínu, který je zároveň i maskotem týmu amerického fotbalu. V případu se postupně objevují nové skutečnosti, mění se podezřelí a dojde i k několika šokujícím odhalením. No a díky neotřelému Carreymu a neortodoxním vyšetřovacím metodám jeho postavy se na to celé i výborně dívá.

Ace Ventura je úžasně bizarní jízdou plnou nápadů a zábavných momentů, která bezpochyby výrazně přispěla ke Carreyho slávě. A přestože se nedá hovořit o nejlepší komedii všech dob, nemalé kvality či obrovskou fanouškovskou základnu jí upřít rozhodně nemůžeme. A co je snad nejdůležitější, snímek nikdy neomrzí! 8,5/10

Šimon Kucka – Yes Man (2008, režie: Peyton Reed)

Yes Man od režiséra Peytona Reeda (Ant-Man, Ant-Man & The Wasp) patří k hereckým vrcholům kariéry Jima Carreyho. V tomto filmu ztvárňuje postavu Carla, věčně nevrlého pojišťováka, který nemá ze života velkou radost.

Celé jeho dosavadní bytí se ale rázem otočí naruby poté, co k němu na speciální přednášce promluví duchovní guru. Ten mu poradí, aby ve svém životě začal na všechny nové výzvy odpovídat slovíčkem „ano“. Carl vezme tuto výzvu doslovně a vrhá se tak na (nejen bungee-jumping) skok do neznáma.

Velmi příjemná komedie s povedenou dvojkou Jima Carreyho a Zooey Deschanel nabízí množství úsměvných momentů a ty se u ní dokonale pobavíš. Ponaučení, které z tohoto příběhu vyplývá, nám radí, že přechod z extrému do extrému není jen nezdravý, ale i zcela nemožný. Tak už neváhej a řekni tomuto skvělému filmu své „ano“! 7,5/10

Domů
Sdílet
Diskuse