Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2019 11:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Na světě je už jen 7 500 gepardů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejrychlejší zvíře na planetě možná brzy vyhyne.

Gepard je nejrychlejším savcem na planetě a rozhodně patří mezi ty nejmajestátnější kočkovité šelmy. Pokud by o ně Zemi přišla, byla by to obrovská ztráta, ale zdá se, že právě tam bohužel směřujeme.

Ničení jejich přirozeného prostředí, pytláctví a rozšiřování měst na jejich území dostávají gepardy do smrtelného ohrožení, což podle portálu The Telegraph potvrzuje i skutečnost, že je na světě už jen 7 500 gepardů, což je znepokojivě nízké množství.

90 % populace těchto nádherných zvířat přitom vymřelo během posledního století. Zbývající procenta žijí zejména v Namibii, kde jich je asi 1 500. Kdysi žili gepardi v celé Africe (dnes jen v šesti zemích), a dokonce i v Asii (tam již zcela vyhynuli).

Je třeba také dodat, že tisícovka z celého počtu gepardů na světě žije v zajetí a jsou pomalu vypouštěni do přírody – ochranářské organizace zvířata vytrhly z rukou pytlákům.

Na svete je už len 7 500 gepardov
Na svete je už len 7 500 gepardov Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse