Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2019 11:53
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Euphoria je sondou do teenagerského světa plného nebezpečného sexu, drog a prvních lásek

Euphoria je sondou do teenagerského světa plného nebezpečného sexu, drog a prvních lásek
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Novinka z produkce Drakea a HBO poukazuje zejména na drogy a skutečnost, jak dokáží zničit život nás a našich blízkých.

Seriály s tématikou drog, prvního sexu a poznávání sebe sama jsou dnes novodobým televizním trendem. Jen před pár dny jsme ti představili desítku těch nejlepších, které se v posledních letech dostaly na naše obrazovky, no a pokud sis článek přečetl až do konce, jistě ti neunikla zmínka o projektu Euphoria z dílny HBO.

V něm sledujeme mladou Rue (Zendaya) bojující s drogovou závislostí a její okolí setkávající se s problémy dospívání. Mladá dívka to nemá vůbec jednoduché, protože jí braní různých tabletek bourá blízké rodinné vztahy a brání jí někam se v životě posunout.

euphoria
euphoria Zdroj: HBO

Po zhlédnutí čtyř epizod, tedy poloviny první série, mohu s jistotou říci, že se Euphoria nebojí odvážnějších témat a zaměřuje se převážně na užívání drog či sex. Jisté momenty, jako například abstinenční příznaky nebo nalezení téměř předávkování osoby v dezolátním stavu, se snaží zobrazit v tom autentičtější světle a tím poukázat na hrozivé následky jejich požívání.

Jednotlivé postavy potkávají nové lásky či poznávají svou sexualitu, jejíž křehkost a zároveň vnitřní trápení cítíme při sledování spolu s nimi. Seriál umí být v některých oblastech poměrně citlivý, což výrazně přidává na emocionálním faktoru. Rue hledá sama sebe a drogy jsou její obrovskou bariérou na cestě ven ze zlověstného kruhu pokušení.

Mimo jiné si Euphoria posvítila i na traumatické zážitky či boj s minulostí, kterou nelze napravit. Sympatické herecké obsazení a rozdílnost charakterů postav umí diváka dostatečně navnadit. Zendaya podává uvěřitelný výkon, avšak scénář někdy není dostatečně nápaditý, aby diváka pevně sevřel, přičemž se dá snadno najít i pár hluchých míst. 

Seriál Euphoria je sondou do tínedžerského sveta plného nebezpečného sexu, drog a prvých lások
Seriál Euphoria je sondou do tínedžerského sveta plného nebezpečného sexu, drog a prvých lások Zdroj: HBO

Mám pocit, že seriál těží zejména z diskutovaných a zajímavých témat dospívání a občas netuší, pro jakou věkovou kategorii vlastně je. Přesto jde o solidní projekt, který by tě mohl zaujmout. A pokud po prvních dvou dostupných epizodách váháš nad tím, či sledovat dál, tak rozhodně pokračuj.

Drake a jeho produkční přínos je po hudební stránce citelný a soundtrack přidává na celkové atmosféře. Po pomalejším rozjezdu se lépe poznáváme s postavami, jejichž svět se postupně stává komplikovanějším. Následující část bude přístupná na HBO již v pondělí, a to konkrétně 1. července 2019. Jak se zatím Euphoria zamlouvá tobě?

Domů
Sdílet
Diskuse