Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2019 11:07
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

I Jim Carrey hrál homosexuála. Těchto 10 skvělých filmů se zaměřením na komunitu LGBTI ti otevře oči

I Jim Carrey hrál homosexuála. Těchto 10 skvělých filmů se zaměřením na komunitu LGBTI ti otevře oči
Zdroj: FilmRise
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Homosexuální příběh postav Jima Carreyho a Ewana McGregora je plný humoru i lásky.

Na Filmkultu se věnujeme různým filmovým či seriálových lahůdkám a pravidelně pro čtenáře vybíráme konkrétní doporučení. V nedávné době jsme publikovali článek s deseti nejlepšími anime na Netflixu či seznam deseti výborných teen seriálů. S odkazem na naši starší publikaci 15 skvělých filmů s tématikou LGBT dnes k tobě přicházíme s další kvalitní desítkou.

Jim Carrey ako bisexuál či oscarová Fantastická žena. 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBT
Jim Carrey ako bisexuál či oscarová Fantastická žena. 10 skvelých filmov so záberom na komunitu LGBT Zdroj: LD Entertainment / Roadside Attractions

 

Na konci světa (2017, režie: Francis Lee)

Mladý John Saxby (Josh O'Connor) pracuje jako farmář na zapadlé farmě spolu se svým otcem a babičkou. Je zatrpklý a osamělý. Jeho život se však změní, když na farmu přijde vypomáhat mladý Rumun Gheorghe (Alec Secareanu).

Dalo by se říci, že snímek Na konci světa je drsnější, realističtější a melancholičtější Zkrocenou horou (2005). Režisérský debutant Francis Lee bravurně vykreslil atmosféru tvrdé farmářské dřiny a zároveň i uvěřitelný milostný vztah mezi dvěma hlavními hrdiny. Výrazně mu v tom pomohly famózní herecké výkony ústředních herců.

 

Převýchova Cameron Postové (2018, režie: Desiree Akhavan)

Teenagerka Cameron (Chloë Grace Moretz) je lesbička a když se o její orientaci dozví její nábožensky založená rodina, pošle ji do křesťanského tábora, kde ji mají z homosexuality „vyléčit“.

Výborný nezávislý film Desiree Akhavan zbytečně netlačí na pilu a přesto dokáže být mimořádně emocionální. Najdeš zde hned několik skvělých a silných scén, parádních hereckých výkonů (Chloë Grace Moretz předvedla zřejmě svůj nejlepší výkon) a hlavním hrdinům budeš určitě fandit. Výborné dílo.

 

Dívka (2018, režie: Lukas Dhont)

15letá Lara se sice narodila jako chlapec, ale i tak se nevzdává svého snu stát se profesionální baletkou. Celá její rodina se přestěhovala, aby mohla chodit na prestižní taneční školu a připravovat se na změnu pohlaví. Její největší oporou je otec, který s ní navštěvuje lékaře a zajímá se o její život.

Baletka bojuje ve škole s tlakem ze strany učitelů a spolužáků, a proto na sebe klade stále větší nároky. Režisér Lukas Dhont vsadil na tanečníka Victora Polstera, který se poprvé představil jako herec v hlavní roli a podal skvělý autentický výkon. Dhont přináší portrét odhodlaného trans teenagera, který je frustrovaný z toho, že stále není ženou. Nenech si ujít snímek, který sklidil úspěch v Cannes a dočkal se i nominace na Zlatý glóbus.

 

Boy Erased (2018, režie: Joel Edgerton)

Herce a režiséra Joela Edgertona zaujal příběh mladého chlapce Garrarda, který vyrůstal v církevní rodině baptistického pastora a zápasil s vlastní sexualitou. Během studia na vysoké škole se musel rozhodnout, zda absolvuje terapeutický program pro léčbu homosexuality, nebo bude riskovat ztrátu rodiny.

Dospělý Garrard se ve své knize věnuje zejména praktikám programu, které měly posílit jeho víru v Boha a změnit ho na heterosexuála. Biografické drama Boy Erased by ti nemělo uniknout kvůli hvězdnému obsazení (Russell Crowe, Nicole Kidman, Joel Edgerton) a také pro jeho vypovídací hodnotu.

Lucas Hedges se vcítil do role vystrašeného chlapce, který se vyrovnává se svou sexuální orientací a snaží se vyhovět požadavkům rodičů. Edgerton ti ukáže smutný a drsný pohled na nevhodné metody programu, které mají nepříznivý dopad na jeho účastníky a přinutí tě zamyslet se nad absurdností této terapie.

Single Man (2009, režie: Tom Ford)

Příběh nás zavede do roku 1962 k britskému profesoru Georgu Falconerovi, který prožívá těžké chvíle, protože ztratil dlouholetého partnera Jima. Po smrti milovaného člověka se snaží najít smysl života, avšak stále zůstává v minulosti a nevidí světlou budoucnost. Osamělou rutinu doplňuje setkáními s nejlepší kamarádkou Charley, která ho také nedokáže probrat k životu.

Jednoho dne si George umíní, že musí rázně změnit postoj k životu a učinit důležité rozhodnutí. Módní návrhář Tom Ford přenesl na velká plátna adaptaci románu Christophera Isherwooda a vytvořil skutečně vkusný snímek se skvělým Colinem Firthem a krásnou Julianne Moore. Okouzlí tě interiér luxusního domu a elegantní scény jako vystřižené ze 60. let. Zaujmou tě myšlenky šarmantního homosexuála ve středním věku, nad kterými se zamyslíš i po skončení filmu.

Fantastická žena (2017, režie: Sebastián Lelio)

Pátý celovečerní film chilského režiséra Sebastiána Lelia získal v roce 2018 Oscara v kategorii Zahraniční film. Vysloužil si ho pro svůj jedinečný náhled do života transgender ženy, jejíž hned v úvodu umírá partner a po celou stopáž se snaží s touto skutečností vyrovnat.

Poprat se musí také s vlastní sexuální identitou, kterou vysvětluje na policii, partnerově rodině a také před doktory. Fantastická žena má silný emancipační podtext a tomuto málo rozebíranému, ale důležitému tématu se věnuje promyšleně a s citem. Zároveň se nevnucuje a neprosí o soucit.

Kluci nepláčou (1999, režie: Kimberly Peirce)

Film natočený podle skutečných událostí ukazuje život Teeny Brandonové, která jednoho dne začne před světem vystupovat jako muž jménem Brandon Teena. S touto radikální změnou je Brandon spokojený a dokonce se mu podaří najít lásku. V momentě, kdy však rodina jeho přítelkyně odhalí, že Brandon je ve skutečnosti žena, začíná pro Brandona peklo.

Hlavní roli ve filmu Kluci nepláčou ztvárnila talentovaná Hilary Swank, která si za svůj výkon v roce 1999 odnesla také Oscara. Drama od Kimberly Peirce ti předvede výborné herecké výkony a tvrdý příběh, který napsal sám život.

120 BPM (2017, režie: Robin Campillo)

Dramatu 120 BPM se v roce 2017 podařilo zazářil na slavném festivalu v Cannes, odkud si film odnesl Velkou cenu a Cenu mezinárodní kritiky – F.I.P.R.E.S.C.I. Snímek diváky zavede do Paříže 90. let, kde se hlavní hrdina Nathan (Arnaud Valois) přidává k aktivistům z ACT UP, kteří šíří znalosti o zákeřném onemocnění AIDS. Ve skupině poznává i Seana (Nahuel Pérez Biscayart) bojujícího nejen za hnutí, ale i za svůj život.

Režisér Robin Campillo během 140minutové stopáže dokázal udržet dusnou atmosféru, která celou dobu diváka udržuje v napětí. U více než 2 hodiny dlouhého příběhu plného politikaření zřejmě nevydrží úplně každý, ale pokud ti je podobné téma blízké, měl bys dát filmu určitě šanci.

The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert (1994, režie: Stephan Elliott)

Road movie se skupinou skládající se z transsexuálů a transvestitů v čele s Hugem Weavingem, známým z Matrixu či Pána prstenů, by sis určitě neměl nechat ujít. V první řadě si Weavinga v takové netradiční roli zřejmě ještě neviděl a zadruhé se budeš moci u netradičního námětu rozebírajícího sexuální menšiny výjimečně a do sytosti pobavit.

Hlavní hrdinové se totiž neutápějí v žádné sebelítosti a naopak si užívají svébytný životní styl. Kromě dobré nálady a zábavy si budeš moci navíc při The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert vychutnat trojici vynikajících herců Terence Stampa, Guye Pearce a zmíněného Huga Weavinga.

I Love You Phillip Morris (2009, režie: Glenn Ficarra, John Requa)

Steven Russel (Jim Carrey) se dostane do vězení, kde pozná muže jménem Phillip Morris (Ewan McGregor). Přestože je Steven ženatý, za mřížemi přijme i svou homosexuální stránku a do Phillipa se zamiluje. Když však jeho milovaného z vězení propustí, rozhodne se za ním uprchnout. A to hned několikrát.

Po výše jmenovaných dramatech se dostáváme ke komediální dramatu, které nebude žádnou stoprocentně seriózní záležitostí, ale rozhodně se u něj i pořádně pobavíš. Režisérům Glennu Ficarrovi a Johnu Requaovi se v I Love You Phillip Morris podařilo opravdu příjemným způsobem spojit vážné téma s pořádně odlehčeným příběhem.

Domů
Sdílet
Diskuse