Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2019 15:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Blížíme se k vyhubení rakoviny děložního čípku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vakcíny pomáhají v boji s virem, který rakovinu způsobuje.

Rakovina je stále jednou z nejzákeřnějších chorob, se kterou musí moderní medicína bojovat. U děložního čípku ji často způsobuje virus jménem HPV, tedy lidský papillomavirus. Tento virus se přenáší zejména pohlavním stykem a sídlí v pohlavních orgánech, kde začíná infekci. Nádor se následně vyvine za přibližně 15 měsíců.

Spojené království však právě dokončilo studii, během které zkoušeli aplikovat vakcíny proti HPV dvanáctiletým a třináctiletým dívkám a výsledkem je, že množství rakoviny děložního čípku výrazně kleslo.

Blížime sa k vyhubeniu rakoviny krčka matenrice
Blížime sa k vyhubeniu rakoviny krčka matenrice Zdroj: unsplash

Rakovinou trpí o 83 % méně dívek ve věku 13 až 19 let a 66 % žen ve věku 20 až 24. Fantastické výsledky tak dokazují, že i když na vakcíně je ještě třeba pracovat, rakovina děložního čípku se s očkováním dá porazit.

Za několik desítek let bude Spojené království očkované na dostatek procent, aby neočkované jedince ochránili ti očkování. Očkování tam začalo v roce 2008.

Brzy se začnou vakcíny testovat i na mužích, které by měly zabránit infekcím a nádorům na jejich soukromých částech. HPV u mužů způsobuje bolestivé infekce a pokud se vyvine do rakoviny, jde zejména o rakovinu penisu nebo konečníku. Obě rakoviny jsou však velmi vzácné a muži jsou vůči HPV mnohem více imunní. 

Domů
Sdílet
Diskuse