Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 12:16
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Způsobí více úmrtí než vraždy, autohavárie a drogy dohromady. Proč lidé utrácejí za cigarety, které je zabíjejí?

Způsobí více úmrtí než vraždy, autohavárie a drogy dohromady. Proč lidé utrácejí za cigarety, které je zabíjejí?
Zdroj: unsplash.com / A. Xromatik
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

První vykouřenou cigaretou se sice závislým nestaneš, ale každou další si postupně buduješ zlozvyk, na jehož zbavení budeš potřebovat velmi pevnou vůli.

Časy, kdy si lidé mohli zapálit kdekoliv a na tabákové výrobky běžely reklamy i v televizi, jsou již nenávratně pryč. V posledních letech téměř celý svět prochází cigaretovou revolucí a míst, kde si za zapálení cigarety vysloužíte mastnou pokutu, neustále přibývá.

Stačí se přitom jen podívat na starší film a člověk hned zjistí, jak se společnost v tomto ohledu změnila. Nad hlavním hrdinou, který si bez problémů zapálí v nemocnici či vlaku, lidé dnes už jen kroutí hlavami.

Kouření je smradlavý zlozvyk, bez kterého si miliony lidí po celém světě neumí představit den, v extrémních případech ani hodinu. Jsou jen dva typy lidí, buď cigarety milujete, nebo nenávidíte. Pokud se řadíte do druhé kategorie, pak si určitě kladete otázku, proč jsou lidé tak hloupí a ročně utrácejí tisíce korun za něco, co jim škodí a nic nepřináší.

Doporučeno
Šli jsme se podívat do Černobylu. Zakázaná zóna kolem vybuchlého reaktoru je plná toulavých psů a stále tam pracují lidé Šli jsme se podívat do Černobylu. Zakázaná zóna kolem vybuchlého reaktoru je plná toulavých psů a stále tam pracují lidé 1. července 2019 10:29

Ano, pochopit chování kuřáků je někdy skutečně složité a pro nezainteresovaného zůstává záhadou. Všudypřítomný smrad, zažloutlé zuby a nehty, zvýšená potivost – to je jen zlomek bezprostředních negativních efektů po vykouření cigarety.

Cigarety se navíc každoročně podepíší pod nespočet úmrtí, přičemž na všechna tato rizika nás už pár let informují i nápisy a obrázky přímo na krabičkách. Kromě změny obalů jsou dalšími nástroji států i neustále rostoucí spotřebitelské daně z takových produktů.

Fajčenie
Fajčenie Zdroj: unsplash.com / Sajjad Zabihi
 

„Najednou cítíš větší psychickou pohodu“

Proč dají kuřáci ochotně nemalé peníze za krabičku dvaceti či devatenácti cigaret? Pokud i ty patříš do této skupiny, určitě ses už nad podobnou otázkou zamýšlel. „Proč to vlastně dělám?“, „Když jsem tehdy den nekouřil, nic se nestalo“, „Jaké by to bylo, kdyby mi každý týden zůstaly peníze navíc?“

Ale pak si vzpomeneš na ten pocit, když si ji táhneš, škrtneš zapalovačem a poprvé si potáhneš. Člověk se najednou jakoby mírně zpomalí, myšlenky se někdy možná trochu víc utřídí a pokud kouří i spolužáci či kolegové, cigareta je velmi dobrým způsobem na sblížení a navázání komunikace. Navíc držet něco v rukách je fajn pocit. Cigareta mezi prsty funguje jako určitý opěrný bod.

Ve chvíli, kdy si poprvé potáhneš, se tělem začne šířit formaldehyd a amoniak, který okamžitě naruší fungování imunitního systému. Ještě předtím však kouř zanechá stopy i na tvých zubech.

Kouř dočasně zpomalí i řasy umístěné na sliznici průdušnic, které fungují jako údržbový systém. Ty mají na starosti například zachycování škodlivých mikroskopických částic. Nyní jsou však ochromeny. Do pár vteřin se nikotin dostává přes plíce do celého krevního oběhu.

Fajčenie
Fajčenie Zdroj: unsplash.com / Markus Spiske

Jakmile se dostane do nadledvinek, pocítíš, že tvé srdce najednou pumpuje více než normálně. Za zvýšenou srdeční frekvenci může zvýšená tvorba adrenalinu. To už nikotin útočí i na mozek, kde se váže na nikotinové acetylcholinové receptory a dává signál, aby uvolnil dopamin.

Lidově i hormon štěstí, proto se u člověka dostavují příjemné pocity a stavy relaxace. Také stimuluje myšlení a pozornost, čili tyto pocity nejsou jen placebo, ale skutečně mají i svůj fyziologický základ.

Pokud se ti zdá, že se ti po cigaretě často chce jít na „velkou potřebu“, není to jen zdání, ale jeden z dalších efektů, které mají cigarety na tvé tělo. Působí totiž i ve vegetativním nervovém systému, kde řídí činnost některých vnitřních orgánů.

Doporučeno
Na Ibize v noci stačí mít jen kondom a ručník. Alex žije a pracuje na světoznámém party ostrově (Rozhovor) Na Ibize v noci stačí mít jen kondom a ručník. Alex žije a pracuje na světoznámém party ostrově (Rozhovor) 23. června 2019 20:55

Největší efekt je na trávicí trakt, ve kterém zvyšuje aktivitu hladké svaloviny. Tedy působí jako katalyzátor na peristaltiku střev. Významné a nepříliš zdravé je i zvednutí krevního tlaku a stažení cév, čímž se zvyšuje riziko cévní mozkové příhody.

Obecně známý je i několikaminutový efekt zlepšení paměti a koncentrace, který má na svědomí nikotin, ale v dlouhodobém horizontu dochází v důsledku ostatních chemikálií spíše ke zhoršení výkonu v těchto oblastech.

Studie z roku 2016, která byla publikována v časopise Frontiers in Psychiatry, upozorňuje, že silní kuřáci a vykazují značný deficit v tzv. prospektivní paměti. Tu využíváme třeba v momentech, kdy se snažíme vzpomenout, co máme koupit v obchodě či kdy si máme vzít léky. 

Kouření v číslech

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 66874 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se vyvíjí míra kuřáků ve světě;
  • proč cigarety ovlivňují to, zda dokážeš vyběhnout po schodech;
  • co dokáží způsobit sexuální aktivním jedincům;
  • kde ve světě se kouří nejméně;
  • jak dlouho trvá, než se po poslední cigaretě začne organismus upravovat.
Domů
Sdílet
Diskuse