Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 14:09
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Majk Spirit, Separ či Yzomandias. Kteří rapeři vydali v první polovině roku 2019 nejlepší videoklipy?

HUDBA
Uložit Uložené

Sleduj žebříček deseti nejlepších videoklipů za prvních 6 měsíců letošního roku.

Čeští a slovenští interpreti už naštěstí velmi dávno pochopili, že vizuální stránka jejich tvorby si zaslouží velkou pozornost. Stále platí, že kvalitní videoklip nemusí stát statisíce korun, i když většinou se to na výsledku pozitivně odrazí.

Už tradičně toho za posledních 6 měsíců vyšlo opravdu hodně, jelikož právě klipy dokáží přinést skladbám násobně větší pozornost, jen několik z nich si ji však skutečně zaslouží. V našem žebříčku jsme zohledňovali zaprvé nápaditost a celkový dojem. Spíše než kvalitní kamera je důležité, co se před ní děje a jak si dali tvůrci záležet na výběru lokalit.

Roli hraje i atmosféra a inovativnost. Ve výběru se nacházejí drahé a skoro filmové záležitosti, věci uměleckého charakteru i klasické r eprezent vizuály, na které se však velmi dobře dívá. Už tradičně jde o subjektivní výběr části redakce, takže připouštíme, že tvůj žebříček může vypadat úplně jinak. Budeme rádi, když nám to dáš vědět v komentářích.

10. KARLO - Grappa ft. Nik Tendo, Dalyb

I když jde na první pohled o klasický rapový reprezent videoklip, členové Milion Plus a FCK THEM zvolili jako lokalitu tradiční retro arkádovou hernu. V prostřizích je vidíme rapovat z animovaného prostředí jednotlivých her, zároveň si vyzkoušeli staré konzole i svítící pistole a brnění.

Jelikož jsou stále klukama z ulice, nechybí záběry z parkoviště za pražským Sasazu a studia, kde track vznikl. @riko_ceko se v tomto případě postaral o sice na první pohled jednoduchou, avšak velmi efektní věc, která už nasbírala skoro 1,5 milionu zhlédnutí. Zároveň jde o track, který by se měl objevit spolu s 26 dalšími na Karlovu chystaném albu 999.

9. DMS - sós | jak ti J.B.

Separ a Dame nezahálejí ani po vydání společného alba Prepáčte. Překvapivě a bez avizování vydali ještě v březnu hned dvě skladby, ve kterých dělají to, co jim jde nejlépe. Vizuál od Mikiho Goldyho má množství vtipných momentů od úplného začátku. 

Zásadní roli sehrál i samotný zlatý favorit jako hlavní atrakce. Kluci na jedné straně dávají najevo svou povrchnost, která vyplývá v tomto případě z textu, na té druhé stále spojují luxus s běžnými věcmi. Zlato a obal na nudličky, favorit ve zlaté metalíze či spousta stoeurovek. Kdyby měl každý takový smysl pro humor jako Separ a Dame, měli bychom se mnohem lépe. 


8. Marko Damian - Byť?

Markova tvorba je velmi specifická hudebně i vizuálně. Podobně jako klip na Mravce, i Byť? je plný uměleckých záběrů, za kterými můžeš hledat něco víc. Ať už emoci na obličeji autora nebo rozdvojenost v případě momentů, kdy ho vidíme ve stejném momentě vícekrát.

Režisérská dvojice Alex Ditsas a Sebastian Idita a druhý jmenovaný i v případě postprodukce se postarali o vizuál světových kvalit, který je vzácný i tím, že dává samotné skladbě zcela nový rozměr. 


7. Ben Cristovao - ALEIAIO

Rozpočet klipů Bena Cristovao může být pochopitelně už déle výrazně vyšší než v případě většiny v tomto žebříčku. Je dobrou zprávou, že ho skutečně využívá k tomu, aby minimálně ve svém oboru posouval laťku výše. Za tímto výsledkem cestoval s celým videotýmem až do slunného Ria.

Ve skoro filmovém videoklipu mapuje svou cestu za pochopením toho, o čem je brazilské Jiu-Jitsu, kterému se zároveň dlouhodobě věnuje. Doprovází ho učitel a jeho úkolem je dokázat mu, že je připraven na velký zápas. Budeš mít možnost vidět několik úsměvných momentů a v tomto případě nyní patří obrovská zásluha tvůrcům vizuálu v čele s režisérem Piotrekem Matejkowskim. 


6. SHXRTY & KOJO ‒ M140

Videoklipy natočené před zeleným plátnem většinou nedopadají dobře a po 30 sekundách je vypínáme. V tomto případě však chceš až do úplného konce vědět, jaká další vtipná krátká videa a jiné ilustrační materiály tvůrce Radim Zbořil použil. Dát dohromady něco podobného chce pořádnou dávku znalostí a rozhled.

Domů
Sdílet
Diskuse