Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2019 18:07
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nike čelí skandálu. Po kritice stahuje z nabídky tenisky s vlajkou používanou americkými nacisty

MÓDA
Uložit Uložené

Hvězda NFL Colin Kaepernick kritizuje společnost Nike za urážlivý design tenisek.

V módním světě je opět rušno. O nejnovější skandál se postaral sportovní gigant Nike, který svým designem tenisek znepokojil množství Američanů včetně bývalého hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka.

Jak informuje BBC, po stížnostech bývalé hvězdy severoamerické NFL ligy amerického fotbalu byla společnost Nike nucena stáhnout tenisky z nabídky. Na bílo-červené siluetě Air Max 1 byl totiž na zadní straně uveden návrh vlajky Spojených států Betsy Ross.

Vlajka byla v letech 1776 až 1783 používaná Třinácti koloniemi Britů v USA. Rovněž byl však symbol používán i Americkou nacistickou stranou, která si ho osvojila. Právě z tohoto důvodu se Nike stalo terčem ostré kritiky ze strany společnosti. Design je totiž podle mnohých hanlivý.

Kritický model Air Max 1 Quick Strike měl být oficiálně vydán už za dva dny, 4. července, při příležitosti oslav amerického Dne nezávislosti. Někteří uživatelé Twitteru však poukazují na to, že vlajku měli údajně používat nacionalisté.

Není to však poprvé, co je bývalý hráč amerického fotbalu spojován se společností Nike. Jen před pár měsíci totiž svět obletěla polarizující kampaň od Nike, v níž se objevil ostře kritizovaný Kaepernick kvůli jeho někdejšímu pokleknutí během národní hymny.

Toto gesto mělo značit nesouhlas se situací v zemi, kde se stále objevují případy zbytečné policejní brutality proti afroamerickým obyvatelům. Tehdy ho množství lidí v čele s americkým prezidentem Donaldem Trumpem obvinilo z toho, že si neváží americké vlajky a ani vojáků, kteří za ni položili život.

Díky tomu se společnost Nike rozhodla, že ho zakomponuje do své reklamy, protože na sportovce v žádném případě nezanevřela a podporovala ho už od roku 2011. Při příležitosti 30. výročí vzniku legendárního motta Just Do It se tak Colin Kaepernick stal tváří celé kampaně.

To však v té době naštvalo množství konzervativních fanoušků značky, kteří své Nike oblečení začali vyhazovat nebo pálit na znak toho, že nesouhlasí s tím, aby byl Colin tváří kampaně #JustDoIt.

Domů
Sdílet
Diskuse