Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2019 15:53
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Česku eskalují protižidovské nálady. Loni se událo 347 antisemitských incidentů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Česko bojuje s nárůstem antisemitismu. Stále je ale pro Židy bezpečným přístavem.

V České republice narůstá počet antisemitských incidentů. Uvádí to Federace židovských obcí (FŽO) ve výroční zprávě za minulý rok. Loni se v České Republice odehrálo 347 protižidovských útoků. Oběti antisemitského násilí ale často incident nenahlásí, a tak je pravděpodobné, že reálný počet incidentů je vyšší. Oproti jiným státům Evropy je ale Česko nadále jedním z nejbezpečnějších států pro židovskou menšinu.

Otevřeně násilné činy s prokazatelným antisemitským motivem se loni odehrály dva. Znehodnocení židovského majetku protižidovskými nápisy bylo nahlášeno třikrát a devět incidentů spadalo do kategorie vyhrožování, obtěžování či urážení konkrétní osobě kvůli jejímu domnělému či skutečnému židovství.

Největší podíl antisemitských činů se odehrál na internetu. Až 92,8 % ze všech evidovaných incidentů tvořily nenávistné články, příspěvky a diskusní příspěvky. Z dezinformačních webů přišlo více než 36 % ze všech incidentů.

Objevovaly se stereotypní tvrzení o Židech a konspirační teorie o světovém židovstvu a jeho údajné světové nadvládě. Nejvíce incidentů se odehrálo v květnu loňského roku, kdy Američané rozhodli o přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Domů
Sdílet
Diskuse