Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2019 10:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V ruské ponorce, kde požár zabil 14 námořníků, byl jaderný reaktor. Úřady tvrdí, že ho oheň nijak nepoškodil

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rusové o incidentu zpočátku dlouhé hodiny mlčeli.

Ruskou ponorku v pondělí zachvátil požár, který zabil 14 členů posádky. Země však o incidentu informovala až o den později, což na veřejnosti vyvolalo pochybnosti o tom, proč Rusové nebyli transparentnější, upozornil Futurism.

V následujících dnech odmítali říct, proč a kde požár vznikl, a tak se na sociálních sítích a v kruzích expertů začalo diskutovat o konkrétní ponorce, která mohla být poškozena. Spekulovalo se, zda nezačala hořet ponorka AS-12 Losharik poháněná jadernou energií.


Dnes nakonec dohady ukončil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Oficiálně potvrdil, že šlo o ponorku s vlastním jaderným reaktorem, který nebyl nijak poškozen. Reaktor měl být od přístroje izolován, a tak je stále plně funkční. Oheň zasáhl jen akumulátorovou sekci ponorky, informovala agentura TASS.

Ani norské úřady monitorující míru radiace v oblasti, kde se měl incident odehrát, nepotvrdily, že by zaznamenali jakékoliv abnormální hodnoty. Rusové i nadále trvají na tom, že incident v ponorce zůstává státním tajemstvím, a proto se o něm veřejnost zřejmě nedozví žádné detaily.

Domů
Sdílet
Diskuse