Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 12:58
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Ostravě se postaví světová koncertní hala za 1,5 miliardy korun

KULTURA
Uložit Uložené

Architekti z New Yorku navrhli koncertní halu, která bude zdobit Ostravu. K jejímu otevření dojde v roce 2024.

Ostrava se bude moci v blízké budoucnosti pochlubit novým architektonickým skvostem. Tím má být velkolepá koncertní hala z dílny designérů z New Yorku, kteří se svým návrhem vyhráli jednu z nejvýznamnějších architektonických soutěží v historii moravskoslezské metropole. 

„Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je právě studio Steven Holl Architects plus Architecture Acts, které má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura. „Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,“ dodává.

Soutěže se zúčastnilo celkem 34 studií z celého světa. Po vybrání těch nejlepších postoupily do druhého kola čtyři finální návrhy, z nichž nakonec zvítězil právě ten od newyorského studia Steven Holl Architects plus Architecture Acts. Všechny čtyři návrhy z druhého kola si budou moci lidé prohlédnout na chystané výstavě v září.

Koncertní sál, který má být propojen se stávající kulturní domem, bude mít 1200 až 1400 míst a slibuje perfektní akustiku. Začátek výstavby je naplánován na rok 2022 a slavnostní otevření by mělo proběhnout v roce 2024. O velkoleposti stavby svědčí i náklady na realizaci, které se odhadují na 1,5 miliardy korun bez DPH. 

Domů
Sdílet
Diskuse