Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2019 17:27
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Žádná facka, ponižování či výchovná po zadku. Ve Francii zakázali fyzické tresty dětí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tělesné tresty jsou ve vyspělých státech nepřípustné.

Další země EU, která zakázala fyzické tresty dětí, je Francie. Tamní vláda představila radikální zákon, který rodičům zakáže jakékoliv fackováním, bití či výchovné rány po zadku. Stejně to platí i pro ponižování či ledajaké jiné formy verbálního, psychického či fyzického násilí.

Země galského kohouta se tímto krokem přidává k drtivé většině členských států Evropské unie, ve kterých je podobná legislativa v platnosti už delší dobu. Tento zákaz se snažila prosadit i Nadace na ochranu dětí, z jejíhož průzkumu vyplynulo, že až 85 % francouzských rodičů se během výchovného procesu alespoň jedinkrát uchýlilo k násilí.

Novela je v platnosti od tohoto týdne. Zákaz některých forem fyzického násilí vůči dětem již v zemi sice platil nějakou dobu, avšak rodiče mohli použít tělesný trest jako výchovný prostředek. Odteď je už i tomuto konec.

Někteří rodiče však se zákazem nesouhlasí a stejně jako někteří poslanci z řady konzervativců ho považují za nepřípustný zásah do života rodin. Tvrdí, že i oni v dětství někdy „dostali malou výchovnou“ od svých rodičů a nijak jim to neublížilo. Psychologové však tvrdí opak a nerozlišují mezi velkým a malým násilím. Ani jedna forma není podle nich ve vyspělém státě na místě.

Domů
Sdílet
Diskuse