Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2019 8:59
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Instagram bojuje proti šikaně. Sebevražda 14leté dívky ho přiměla zavést nový nástroj

TECH
Uložit Uložené

Když Instagram zaznamená, že chceš v komentáři použít ofenzivní slova, která by mohla někoho urazit, pro jistotu se tě zeptá, zda to opravdu myslíš vážně.

Ještě v úvodu roku jsme se z BBC dozvěděli, že 14letá Molly spáchala sebevraždu. Její otec tvrdí, že následně našli na její instagramovém profilu materiál, který mohl být do velké míry iniciativou k tomu, aby si dcera vzala život. Sociální síť tehdy obvinil, že je alespoň zčásti za smrt zodpovědná.

Instagram nyní ve svém blogovém příspěvku reaguje na tuto událost, i celkově na šikanu na internetu. Rozhodl se zavést preventivní nástroj, který uživatele přiměje zamyslet se nad komentářem, který sociální síť na základě předchozích zkušeností vyhodnotí jako ofenzivní.

V případě, že komentář obsahuje nadávky nebo slova, která již lidé v minulosti nahlašovali jako nevhodná, uživatel dostane od Instagramu speciální notifikaci. Ta se ho ještě jednou pro jistotu zeptá, zda je přesvědčen o tom, že chce tento typ příspěvku přidat.

„Z dřívějších testů jsme zjistili, že to některé lidi motivuje k tomu, aby vymazali své komentáře a vyměnili je za méně ubližující,“ píše šéf Instagramu Adam Mosser.

Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj
Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj Zdroj: Instagram

Postupně by se měla tato novinka objevit na všech profilech, jelikož je fáze testování dokončena. Zároveň bude zavedena ještě jedna funkce, která reaguje na požadavky uživatelů. Ti budou moci nežádoucí profily označit jako Omezené, což v překladu znamená, že v případě nevhodných komentářů je nemusí adresát vymazat, ale může je označit speciálním způsobem tak, aby je viděl jen autor.

Dosud Instagram nabízel jen funkce, které autorovi komentářů daly jasně najevo, že s nimi není dotyčná osoba spokojená, což mohlo vyvolat další nenávist. Instagram má tedy skutečně v plánu udělat z online prostoru lepší místo.

Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj
Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj Zdroj: Instagram
Domů
Sdílet
Diskuse