Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2019 17:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Najde známky života? Japonská sonda přistála na asteroidu a snaží se zjistit, jak vznikla sluneční soustava

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Sonda, velká jako lednice, objevuje zákoutí našeho vesmíru. Vrátí se v prosinci příštího roku.

Japonská sonda Hayabusa2 úspěšně přistála na povrchu vzdáleného asteroidu Ryuga, informoval portál The Guardian prostřednictvím agentur. Stroj, velký asi jako lednička, se na povrchu vesmírného tělesa bude pokoušet zjistit co nejvíce o vývoji sluneční soustavy, a to zejména prostřednictvím sbírání vzorků.

Sondu postavila JAXA, Japan Aerospace Exploration Agency, a přistání dopadlo úspěšně.

Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava
Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava Zdroj: Go Mizayaki

Cílem ambiciózní mise je zjistit co nejvíce o vzniku a prvních chvílích sluneční soustavy. Sonda se pokusí nalézt nedotčené a dosud neobjevené materiály, které nám pomohou zjistit, jak to při vzniku, 4,6 miliardy let dozadu, vypadalo.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Japonský stroj se však bude vrtat i pod povrchem asteroidu a půjde vůbec o historicky poprvé, co se tak děje. K materiálům pod povrchem se japonská sonda dostane díky speciální „raketě“, kterou z pozice nad asteroidem vypálila a způsobila menší kráter.

„Raketu“ píšeme v uvozovkách, protože jde o něco jako kulku ze zbraně, která váží 5 gramů. Letěla však rychlostí přes 1 050 kilometrů za hodinu a místem na přistání tak mírně otřásla, což sondě zcela postačí.

První fotografie z povrchu asteroidu

Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava
Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava Zdroj: WP:NFCC#4

Sonda Hayabusa2 už na asteroidu Ryuga jednou přistála, a to v letošním únoru, kdy vystřelila zmíněnou „raketu“. Pak se vrátila zpět do pozice ve výšce 20 kilometrů nad asteroidem, kde čekala až dosud na usazení prachu a obnovení potenciálních biologických procesů na dotčeném místě.

V kráteru by se podle vědců měly nacházet pozůstatky vody a organických materiálů. Ty budou vědci analyzovat v prosinci příštího roku, kdy se sonda se vzorky vrátí zpět na zemský povrch. Vědci doufají, že prostřednictvím ukořistěných materiálů dokáží odhalit dosud neznámá fakta o vzniku a historii naší sluneční soustavy.

Domů
Sdílet
Diskuse