Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2019 20:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

I žraloci jsou kanibalové. Jeden svého soupeře téměř překousl na polovinu v souboji na život a na smrt

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

National Geographic představilo svoji relaci Cannibal Sharks.

Stanice National Geographic ve Spojených státech amerických před pár dny spustila SharkFest. Diváci mají šanci prohlédnout si množství televizních relací o životě žraloků, přičemž jedna z nich dostala název Cannibal Sharks, upozorňuje The Mirror.

Výzkumníci se v ní zabývají situacemi, kdy jeden žralok zaútočí na druhého žraloka. Ve videu zachyceném turisty u pobřeží Austrálie diváci sledovali souboj na život a na smrt dvou žraloků bílých. Na fotografiích pak uvidíš, jak jeden ze žraloků skončil téměř přehryznutý na polovinu.


I když jsi o tom možná dosud nevěděl, díky profesoru Marku Meekanovi z Australian Institute for Marine Science se dozvídáme, že každý žralok je kanibal. Pokud musí, tak nemá problém zaútočit na vlastní druh.

Takový útok může podle Meekana přijít i tehdy, když si jeden žralok všimne, že se jeho kolega zachytil do sítě či na háky, kterými v Austrálii pobřežní stráž zajišťuje, aby žraloci neproudili k pobřeží a plážím.

Meekan vysvětluje, že zraněný žralok vydává signál, díky kterému ostatní žraloci vědí, že je v kritické situaci. Pokud dlouho nekonzumovali žádnou potravu, mohou se rozhodnout, že si pochutnají na svém kolegovi, kterého by i tak nemohli zachránit.

Domů
Sdílet
Diskuse