Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2019 12:09
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Jsou e-cigarety nebezpečnější než klasické, nebo jsou vhodnou alternativou, která s sebou nenese zdravotní rizika?

Jsou e-cigarety nebezpečnější než klasické, nebo jsou vhodnou alternativou, která s sebou nenese zdravotní rizika?
Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
ZAJÍMAVOSTI ELEKTRONICKÉ CIGARETY
Uložit Uložené

Dennodenně nám jsou předkládány rozporuplné informace. Na jednoznačnost si však ještě budeme muset počkat.

Posledním trendem v kouření jsou jednoznačně e-cigarety. Ještě před pár lety jsme je viděli jen sporadicky. Pokud někdo vytáhl e-cigaretu před deseti lety, většina okolí na něj dívala se zájmem. V současnosti se staly e-cigarety tak běžnými, že podobný obrázek na ulici už nikoho nepřekvapí.

Zejména mezi mladší populací se kouření elektronických cigaret v posledních letech velmi rozšířilo, za což mohla i silná kampaň výrobců, která se nesla a v podstatě stále nese v duchu „e-cigareta je bezpečná náhrada normální cigarety“. 

Módní záležitost

V neposlední řadě se elektronické cigarety staly i jakousi módní záležitostí. Klasické cigarety smrdí a jsou mnohými považovány za zastaralé, nemluvě o extrémně páchnoucích prstech. Elektronické přinášejí revoluci zejména v míře produkovaného zápachu, což nejednoho kuřáka okamžitě zaujme.

Kde je však pravda? Od doby, co tyto technologické výdobytky zaplavily ulice, společnost se rozdělila na dva tábory. První, který hlásá, že kouření e-cigaret je nanejvýš bezpečné a s normálními cigaretami se nedá ani srovnávat, a druhý, který říká pravý opak. Koncový uživatel je tím pádem z předkládaných informací nanejvýš zmatený.

E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti?
E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti? Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
 

Největší problém – jsou na trhu velmi krátce

E-cigarety zaplavily trh s jasným poselstvím – lepší alternativa k obyčejným cigaretám. Nicméně je třeba si uvědomit, že zatímco o normálním kouření máme data za desítky let výzkumu, o novodobém kouření toho ještě mnoho nevíme. Dlouhodobé zdravotní následky se totiž teprve ukáží. My budeme první generací, která je na sobě bude pozorovat. Zájmem výzkumu jsou jen zhruba 10 let, což je velmi krátká doba k vyvození jasných závěrů.

Naši prarodiče ani rodiče s podobnými výrobky nemají zkušenost, proto je potřebný dostatek času na vyvození jasných závěrů. Jednoduše řečeno, i heroin byl kdysi velmi účinný lék „bez vedlejších účinků“. Kdo by tehdy čekal, že o desítky let později bude patřit mezi nejnebezpečnější drogy vůbec?

Skryté nebezpečí e-cigaret

Nedávná analýza chemických látek obsažených v e-cigaretách vrhá na tyto produkty velmi špatný stín. Všichni pravděpodobně chápeme, na jakém principu novodobé tabákové výrobky fungují. Základem e-cigarety je jistá kapalina, která se spaluje a následně odpařuje.

Kuřáci mají ve zvyku používat termín „pára“, který zní vskutku neškodně, ale aerosol vycházející ze zařízení není v žádném případě neškodná pára. Tato tekutina se totiž skládá z množství chemikálií, jejichž největší část tvoří propylenglykol, glycerol, nikotin a různé příchutě, přičemž míru nikotinu si může každý uživatel vybrat individuálně v rozsahu 0 až 20 mg. Páry mohou proto způsobovat onemocnění plic, srdce a samozřejmě rakovinu.

Největší nebezpečí se objevuje právě při jejich spalování. Při zvýšení teploty se chemikálie podrobují rozkladům a mění se na jiné chemické sloučeniny. Výzkumníci použili pokročilou metodu měření zvanou nukleární magnetická rezonanční spektroskopie a odhalili, že při spalování této kapaliny se tvoří zejména formaldehyd, který patří mezi nejznámější karcinogeny. V souvislosti s těmito výsledky vyvodili závěry, že v porovnání s tradičními cigaretami mohou e-cigarety představovat až 15krát vyšší riziko vzniku rakoviny.

Dalšími látkami obsaženými v kapalině jsou také těkavé organické sloučeniny, které dokáží svými účinky přispět k bolesti hlavy, nevolnosti či poškození vnitřních orgánů včetně jater, ledvin a nervového systému.

Značně zkoumanými jsou i samotné aromatické příchutě. Jak bylo zřejmé již na začátku, některé jsou nebezpečnější než jiné, ale v drtivé většině obsahují v různé míře látku zvanou diacetyl, která je spojována se závažným onemocněním – bronchitidou. Problémem jsou i nesprávně nebo nedostatečně uvedené látky obsažené v kapalinách.

E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti?
E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti? Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
 

Komplexní výzkum

Domů
Sdílet
Diskuse