Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2019 10:41
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Ne všechny plasty jsou zbytečné. Balení ovoce či zeleniny zabraňuje plýtvání potravin

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ano, plasty škodí životnímu prostředí, ale dokáží i pomoci.

Plasty jsou pro lidi trnem v oku. Na vodní hladině je je zřetelně vidět, příroda je nedokáže rozložit. Zároveň je plastu tolik, že je to pro životní prostředí obrovská zátěž. Ne všechny plasty jsou však zbytečné, o čemž se podrobně rozepsal Independent.

Lidé se snaží bojovat proti jednorázovým plastům různými způsoby. Chodí si čepovat drogerii, plastové slámky vyměnili za ty kovové a v batůžku si nosí vlastní láhev s vodou. Mnohým se však nelíbí, z jakého důvodu se balí do plastu ovoce či zelenina, vždyť tyto potraviny mají přece vlastní, přirozenou ochranu. Je to hlavně pro to, aby vydržely déle čerstvé.

Nie všetky plasty sú zbytočné, balenie ovocia či zeleniny zabraňuje plytvaniu potravín
Nie všetky plasty sú zbytočné, balenie ovocia či zeleniny zabraňuje plytvaniu potravín Zdroj: unsplash.com

A v tom je ten háček. Pro mnohé je balení ovoce či zeleniny nesmysl, ale když se na to podíváme z té druhé strany, životnost takových potravin se zvýší o dny až týdny. Tím se v konečném důsledku zabrání plýtvání jídla, což napomáhá ochraně životního prostředí.

Balení ovoce či zeleniny také pomáhá potravinám „přežít“ dlouhé cesty lodí či kamiony. Independent uvádí, že každý rok Evropská unie vyhodí do koše 88 milionů tun potravin, což je přibližně jedna pětina z celkového objemu. Pokud by se nepoužívaly obaly, toto číslo by zřejmě výrazně narostlo.

Domů
Sdílet
Diskuse