Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2019 8:28
Čas čtení 1:57
Oskar Almássy

Oscarový dokument Free Solo o výstupu bez jištění tě dokonale strhne úžasným příběhem o hazardování se životem

Oscarový dokument Free Solo o výstupu bez jištění tě dokonale strhne úžasným příběhem o hazardování se životem
Zdroj: New Line Cinema
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, na co by ses podíval? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých projektů, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Free Solo (2018, režie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)

91. ročník udílení Oscarů je už sice nějaký čas za námi, přesto bych ti dnes rád doporučil vítěze kategorie Nejlepší celovečerní dokument. Je jím projekt Free Solo, který se soustředí na lezce Alexa Honnolda a jeho cíl zdolat vertikální skalní útvar zvaný El Capitan, nacházející se v Yosemitském národním parku.

Alex však nepoužívá žádný druh jištění, takže i ta nejmenší chybička může znamenat okamžitou smrt. Free Solo výborně kombinuje dokument s inspirativním životním příběhem i napínavým thrillerem a na poli necelých dvou hodin mapuje Alexovy přípravy, soukromý život, pochybnosti i samotný výstup.

Spolurežisér Jimmy Chin je navíc profesionálním lezcem, což se výrazně projevilo i na technické stránce. Společně se svým týmem se totiž během Alexova výstupu nacházel přímo na El Capitan, z čehož nakonec vznikly skutečně dechberoucí záběry. A i když víš, jak to celé skončí, připrav se, že ti zaručeně ztuhne krev v žilách. 9/10

Dušan Šutarík – Pátrání po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man, 2012, režie: Malik Bendjelloul)

Fascinující dokumentární film Pátrání po Sugar Manovi byl svého času právem oceněn Oscarem. Nejvíce si ho užiješ, když si o něm nebudeš zjišťovat žádné podrobnosti. Stačí ti jen vědět, že vypráví o záhadném geniálním hudebníkovi jménem Rodriguez, jehož alba však propadla. Jeho dvě alba se ale dostala do apartheidem zmítané Jižní Afriky a Rodriguez se zde stal obrovskou hvězdou.

Ale po samotném zpěvákovi se jakoby slehla zem a nikdo o něm nic nevěděl. Několik lidí se ho tak i přesto rozhodlo vypátrat. Mimořádně silný, pozitivní a dojemný příběh, který je tak neuvěřitelný, až se člověk zdráhá uvěřit, že se opravdu stal. Snímek je parádně natočen, dokáže pohltit a je plný skvělé hudby i emocí. Rozhodně doporučuji. 10/10

Šimon Kucka – Hříšné noci (Boogie Nights, 1997, režie: Paul Thomas Anderson)

Druhý celovečerní počin Paula Thomase Andersona (Černá Krev, Magnólia) nese název Hříšné noci. Příběh tohoto filmu nás zavede do Los Angeles v 70. letech, kdy zábavnímu průmyslu vládlo porno a na pomyslném trůnu seděl Jack Horner (Burt Reynolds).

Ten uvidí jiskru v mladém chlapci jménem Eddie (Mark Wahlberg), kterému nabídne hlavní roli ve svém dalším erotickém filmu. Film přímo dýchá 70. a 80. lety. Ve vedlejších rolích se naplno převedli Julianne Moore, Phillip Seymour Hoffman či zmíněný Burt Reynolds.

Potěší i zajímavá kamera s mnoha jednozáběrovkami či úžasný soundtrack nabitý hity 80. let. Snímek má jemný odstín stylů Quentina Tarantina či Martina Scorseseho. Právě Boogie Nights naplno odstartovalo hvězdnou kariéru Paula Thomase Andersona a dodnes patří k jeho nejlepším kouskům. 10/10



Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
–  V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé kriminálni a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů a komedií Adama Sandlera
Domů
Sdílet
Diskuse