Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2019 11:33
Čas čtení 0:00
Andrej Verešvársky

Filmy, které nikdy nevznikly: Batman Unchained jako temná týmovka plná padouchů?

Filmy, které nikdy nevznikly: Batman Unchained jako temná týmovka plná padouchů?
Zdroj: DC Comics
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jeden z těch příběhů, které fascinují.

Je rok 1997. Režisér Joel Schumacher čeká na premiéru svého druhého superhrdinského filmu, Batman & Robin. Dva roky předtím převzal žezlo po Timu Burtonovi, který nám představil moderní filmovou vizi Gothamu a Temného rytíře. Michaela Keatona v roce 1995 ve filmu Batman Forever vystřídal Val Kilmer, jehož zase nahradil George Clooney. A zbytek... je historie.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov? Zdroj: Warner Bros.

Batman & Robin byla katastrofa, propadák. Každý si vzpomene na nonsense v podobě bradavek na kostýmech, Arnolda Schwarzeneggera jako přehrávajícího Mr. Freeze, tupého Banea, dětinské hádky mezi Batmanem a Robinem a kýčovitou, barvami přeplácanou stylizaci filmu. Film byl komerčním neúspěchem odsouzeným k posměchu, kterému se zády odvrátili jak filmoví kritici, tak i fanoušci předešlých filmů a komiksů.

Kdybychom se však vrátili v čase do roku 1996 (rok před premiérou), byli bychom svědky takového nadšení z natáčení filmu Batman & Robin, že zástupci studií Warner Bros. začali rovnou připravovat jeho následovníka. A tak se zrodila legenda jménem Batman Unchained, případně Batman: Triumphant.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov? Zdroj: DC Comics

Batman Unchained

Studia opět oslovila režiséra Joela Schumachera, aby po Batman & Robin natočil svůj třetí film s Batmanem. Režisér souhlasil s dodatkem, že by si před jeho natáčením chtěl ještě trochu od komiksové tématiky odpočinout a natočit pár menších filmů (jmenovitě např. 8MM a Flawless).

V roce 1997, po premiéře Batman & Robin, v rozhovoru pro magazín Variety objasnil, proč s nabídkou souhlasil: „Chtěl bych natočit ještě jednoho Batmana, ale myslím, že musíme počkat. Cítím, že jsem zklamal mnoho starších fanoušků tím, že jsem se příliš soustředil na to, aby byl náš film vhodný i pro rodiny. Přišly mi stovky dopisů od rodičů požadujících film, na který by jejich děti mohly jít. Teď mám pocit, že dlužím hardcore fanouškům film s Batmanem, jaký si zaslouží.“

Zároveň na margo finančního neúspěchu dodal: „Cítil jsem, hlavně u filmu Batman & Robin, že box office (tedy kolik film vydělá v kinech, pozn. autora) se stal důležitějším než samotný film. Chtěl bych se vrátit k filmařině, ne k blockbusteřine.“ S režií svého třetího Batmana však souhlasil, a tak bylo na čase oslovit zbytek tvůrčího týmu.

Nabídku napsat scénář dostal Akiva Goldsman, autor předlohy k oběma Schumacherovým Batmanům, tedy Forever i Batman & Robin. Ten však nabídku odmítl a místo něj byl najat méně zkušený Mark Protosevich, který se okamžitě pustil do práce.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov? Zdroj: Warner Bros.

Kdo si měl ve filmu zahrát?

Premiéra Batman Unchained byla stanovena na rok 1999. S návratem ke svým postavám předběžně souhlasili téměř všichni herci z předešlých filmů. George Clooney jako Batman, Chris O'Donnell jako Robin a Michael Gough jako Alfred. I když se postava Batgirl ve scénáři nenacházela, počítalo se i s Alicí Silverstone, která se v té době soustředila více na studium.

Clooney se po neúspěchu Batman & Robin zapřísahal, že už na sebe kostým netopýra nenavleče, nezapomínejme však, že předprodukce Batman Unchained probíhala ještě před premiérou zmíněného propadáku.

Říká se, že kvalitu superhrdinských filmů často definují záporáci. V případě Batman Unchained je množné číslo opravdu na místě, protože měli proti Batmanovi stát dohromady tři. A tady to začíná být zajímavé. Hlavním záporákem měl být Scarecrow, tedy Prof. Jonathan Crane. Sekundovat mu měla Harley Quinn a do třetice zesnulý Joker.

Scarecrowa si měl zahrát Nicolas Cage. Režisér v rozhovoru pro Hollywood Reporter z roku 2015 přiznává, že za ním šel osobně během natáčení filmu Face/Off a ten s nabídkou předběžně souhlasil. Role Harley Quinn byla údajně nabídnuta bývalé manželce Kurta Cobaina, herečce Courtney Love, přičemž zvažovaná byla i Madonna. A jako Joker se měl dokonce vrátit Jack Nicholson z prvního Batmana Tima Burtona.

Batman: Arkham Knight / Got You Now, Batman
Batman: Arkham Knight / Got You Now, Batman Zdroj: Warner Bros. / Rocksteady

O čem to mělo celé být?

Tón filmu měl projít výraznější změnou. Batman měl být opět temnější, osobnější. Schumacher si na koncept scénáře vzpomíná jako na „velmi temný“. Příběh se měl točit kolem Batmana bojujícího s vlastním strachem, vnitřními démony a tíživým pocitem viny za smrt lidí, kterou způsobil, včetně některých svých úhlavních nepřátel. Přibližně 150stránkový nástřel scénáře se na veřejnost nikdy nedostal, ale díky různým rozhovorům, informacím a drobkům, které tvůrci utrousili, si umíme přibližně poskládat děj filmu.

Hned na začátku filmu by se Batman a Robin opět pohádali a mladší z dvojice by se vydal vlastní cestou. Zda jako Robin, nebo Nightwing, to je sporné. Batman by zůstal sám. Jeho mysl by trpěla pocitem viny a v duchu by se neustále vracel k hříchům minulosti. Trpěl by nočními můrami s Jokerem, který by se mu zanedlouho začal zjevovat i za bílého dne. Pokud jsi hrál Batman: Arkham Knight, tak máš poměrně přesnou představu, jak dobře to mohlo vypadat.

Batman: Arkham Knight / No Leaf Joker
Batman: Arkham Knight / No Leaf Joker Zdroj: Warner Bros. / Rocksteady

V té době by se Harley Quinn, pracující jako výrobce hraček dozvěděla, že Joker byl její otec (?!) a za jeho smrt by začala vinit právě Batmana. Naopak, profesor Jonathan Crane by měl osobní rozpor s Brucem Waynem, pravděpodobně kvůli obchodním záležitostem. Dvojice by časem přišla na to, že Bruce Wayne a Batman jsou jedna a tatáž osoba a spojili by své síly. Jejich plánem bylo pomocí čerstvě vynalezeného fear toxinu, tedy Scarecrowovy látky, která vzbuzuje nekontrolovatelný strach, přivést Batmana k úplnému šílenství a zavřít ho v ústavu Arkham.

Crane chtěl, aby Batman trpěl, Harley ho však chtěla vidět mrtvého. V poslední třetině filmu by tedy sadistická dvojice podnikla na zesláblého a uvězněného Batmana finální útok a vystavila by ho enormní dávce fear toxinu. Ten by zosobnil všechny Batmanovy noční můry, včetně plejády padouchů, proti nimž za ty roky bojoval. A zde přichází fascinující scéna, díky které se Batman Unchained stal tolik diskutovaným mýtem.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov? Zdroj: kevinsidharta

Třešnička na závěr

V epické halucinogenní společné scéně v závěru filmu se měl Batmanovi postavit kromě Cageova Scarecowa i Danny DeVito jako Penguin (zemřel v Batman Returns), Michelle Pfeiffer jako Catwoman, Tommy Lee Jones jako Two-Face (zemřel v Batman Forever), Jim Carrey jako Riddler a samozřejmě Jack Nicholson jako Joker. Scéna měla být ve formě soudu, během kterého zlomeného Batmana by každý ze zloduchů soudil za své utrpení.

Schumacher chtěl podle scenáristy propojit své a Burtonovy filmy právě prostřednictvím postav zloduchů, což mohl být jeden z ikonických momentů, díky němuž by mu fanoušci odpustili předchozí přešlapy.

Soud by se brzy změnil na souboj. Po nekonečné a neúspěšné bitvě ve stylu „jeden proti všem“ by polomrtvého Batmana v poslední chvíli zachránil Robin, díky kterému by se mu podařilo dostat z pod vlivu fear toxinu a definitivně porazit Scarecrowa a Harley Quinn. Právě Harley měla také v závěru filmu projít osobnostní změnou.

Zábavným způsobem sadistická dcera Jokera měla být komplexní postavou, ve které se hluboko uvnitř skrývá dobro. V závěru filmu měla vykoupit ze svých hříchů, například pomocí menší dávky fear toxinu.

Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov?
Filmy, ktoré nikdy nevznikli: Batman Unchained ako temná tímovka plná zloduchov? Zdroj: Greg Horn

Film by pak končil sekvencí, v níž by Bruce Wayne letěl na Bali. Tam by se během zkoumání útrob jedné z jeskyní něj vyřítil roj netopýrů. Bruce by zůstal stát a nechal by netopýry létat kolem něj, čímž by dokázal, že definitivně pokořil svůj strach. Podobnou scénu jsme nakonec mohli vidět i v Nolanovu filmu Batman Begins.

Proč film nevznikl?

Nuže, důvodů je několik, ale tím hlavním je samozřejmě neúspěch a znechucení, které následovaly po premiéře Batman & Robin. Dalším byl předpokládaný rozpočet filmu, který by se kvůli hereckým hvězdám a složitému natáčení (scény pod vlivem fear toxinu) vyšplhal do riskantních výšin.

Jak zmiňuje scénárista Protosevich: „Pár dní po odevzdání scénáře mi volal Joel (Schumacher), který mi řekl, že jsem zřejmě napsal nejdražší film v historii. Pak si vzpomínám, že se mi už z Warner Bros. neozvali. Zkoušel jsem jim volat, ale bez odpovědi.“

Warneři samozřejmě projekt smetli ze stolu jako příliš riskantní a přemýšleli, jak se z této šlamastyky dostat. Na stole bylo ještě několik velmi zajímavých příběhů, vizí, režisérů a herců (o tom možná příště?), ale Batman nakonec skončil v neplánované hibernaci, aby ho z ní o pár let později vzkřísili Christopher Nolan a Christian Bale.

Jejich Batman Begins si ponechal několik podobností s Batman Unchained včetně Scarecrowa jako hlavního záporáka. Podobnosti najdeme i ve zmiňované hře Batman: Arkham Knight, v níž se pološílenému Batmanovi konstantně zjevuje Joker jako součást jeho podvědomí.

Jak by film dopadl, to se už samozřejmě nikdy nedozvíme. Zda je však jeho neexistence dobrá, nebo smutná, necháme na tebe. Je ale fascinující zamyslet se a popřemýšlet, co by bylo, kdyby...?

Domů
Sdílet
Diskuse