Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2019 16:11
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Cyklisté na Tour de France spálí 140 000 kalorií za 21 dní. Takto vypadá jejich jídelníček

SPORT
Uložit Uložené

Průměrný cyklista na Tour de France si musí vyčlenit velmi mnoho času k jídlu.

Podle We Love Cycling spálí cyklisté během každé etapy Tour de France přibližně 5 000 až 8 000 kalorií v závislosti na její náročnosti. Dohromady jde o výdej ve výši přibližně 140 tisíc kalorií za 21 dní, ke kterému je pochopitelně nutné přizpůsobit i jídelníček.

V minulosti podle dostupných zdrojů jedli cyklisté hodně pečiva, v současnosti je již však stravování výrazně sofistikovanější a každý jeden sportovec zvládne okolo 6 jídel sestávajících ze široké škály látek obsahujících výživu a energii na náročné několikahodinové etapy.

Snídaně je základ

Je důležité nastartovat unavený organismus po náročném výkonu z předešlého dne, a tak se přibližně v 9:00 začíná bohatou snídaní. Sacharidy, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky jsou základem a klasické menu může mít například složení: Miska ovesných vloček s ořechy, velká omeleta, tři sendviče se sýrem a šunkou, 100 g těstovin, jogurt, půl litru ovocného smoothie, pohár jablečné šťávy a káva .

Závody většinou začínají na oběd, a tak je třeba ještě přibližně v 10:30 doplnit energii dalším jídlem. Ovoce, energetické tyčinky, hodně vody a káva by měly do startu etapy ve 12:00 stačit.

Palivo na kole 

Ideální je, když cyklista nemusí během závodů příliš jíst, protože ho pochopitelně jídlo v žaludku může zpomalit a v tom horším případě způsobit i trávicí problémy. Opět záleží i na profilu etapy, protože na těch rovinatých není nutný takový přísun sacharidů. Takto vypadá seznam položek, které spotřebují sportovci během jízdy na kole v případě náročných kopcovitých etap:

6 energetických tyčinek, 2 izotonické gely, 2 plechovky kolového nápoje, 6 drinků s elektrolyty, dva rýžové koláče a croissant s marmeládou a šunkou. 

Zotaveni jídlem

Izotonický nápoj se speciální směsí sacharidů známý jako Recovery drink, kuřecí sendvič, rýžový koláč, půl litru ovocného a zeleninového smoothie a dvě kávy. Toto vše musí zkonzumovat každý cyklista do dvou hodin po skončení náročného závodu na Tour de France. Klíčové jsou zejména sacharidy a proteiny, aby se začaly svaly co nejrychleji zotavovat.


Další výživový balíček v podobě bohaté večeře přichází ve 20:00: Velký hovězí steak, 150 g těstovin, jogurt a velký salát nebo půl litru zeleninového džusu společně s dalšími dvěma kávami.

Ty sportovci pravděpodobně pijí i kvůli tomu, aby zvládli ještě jedno jídlo přibližně ve 23:00. Jelikož tělo cyklisty spaluje během celého dne velmi mnoho kalorií i po skončení etapy, je důležité doplňovat je i pozdě večer. Ideální jsou snadněji stravitelné potraviny bohaté na sacharidy, aby si tělo vytvořilo zásoby glykogenu.

Cyklisti na Tour de France spália 140 000 kalórií za 21 dní. Takto vyzerá ich jedálniček
Cyklisti na Tour de France spália 140 000 kalórií za 21 dní. Takto vyzerá ich jedálniček Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse