Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2019 9:15
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Dnes v noci nás čeká úchvatné nebeské divadlo. Během zatmění Měsíce uvidíš i Saturn nebo Jupiter

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud si chceš částečné zatmění Měsíce vychutnat naplno, pozorovat bys ho měl z oblasti bez světelného smogu.

Dnes v noci, z úterý na středu, si budeš moci užít nezapomenutelné nebeské divadlo v podobě částečného zatmění Měsíce, který se večer objeví nad obzorem krátce před devátou večer. Částečné zatmění budeš moci pozorovat od desáté až do 23:31. Měsíc nakonec ze stínu vyjde kolem jedné ráno.

Pokud vše dobře naplánuješ, se svou polovičkou si budeš moci užít fascinující lunární výjev v romantickém duchu i několik hodin. Kolem půlnoci má být navíc až 18 stupňů Celsia, a tak se nemusíš bát, že by ti venku byla zima. Dnes v noci budou dokonce na nebi pozorovatelné i dvě planety – Saturn v souhvězdí Střelce a Jupiter v souhvězdí Hadonoše.

Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca bude vidieť aj Saturn či Jupiter
Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca bude vidieť aj Saturn či Jupiter Zdroj: Unsplash

„Jednotlivá zatmění se liší barvou a světlostí stínu. Závisí to na stavu zemské atmosféry, přes kterou procházejí sluneční paprsky. Například po silné erupci sopky, kdy je zemská atmosféra zaprášená popílkem, bývá stín velmi tmavý. Relativní tmavost zatmění hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ tvrdí docent Jan Svoreň, vědecký pracovník Astronomického ústavu Slovenské akademie věd v Tatranské Lomnici.

Domů
Sdílet
Diskuse