Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2019 10:57
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Elon Musk představil Neuralink, způsob, jak ovládat počítač a mobil myšlenkami

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Projekt jako z budoucnosti funguje zejména díky speciálním implantátům.

Elon Musk v noci představil, na čem aktuálně pracuje jeho společnost Neuralink a oznámení bylo více než fascinující. Aktuálně je hlavním cílem společnosti pomoci paralyzovaným nebo jinak fyzicky omezeným lidem ovládat telefony a smartphony, informuje The Verge. Později by se technologie mohly použít i na jiných lidech.

Podařit se to má prostřednictvím speciálních implantátům. Ty snímají elektrické impulsy, které během myšlení vysílají naše neurony. Muskovy technologie dokáží tyto impulsy od sebe rozeznat a prakticky se tak dá říci, že zařízení dokáže číst myšlenky a jejich nositel může myšlením ovlivnit to, co se bude dít.

Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami
Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami Zdroj: Neuralink

Tato zařízení nejsou úplnou novinkou a ve vědecké oblasti se používají už delší dobu, ale Neuralink vynalezl speciální vlákna, kterými se zařízení připevňují a lidské tkáně téměř vůbec nepoškozují.

Na jejich implantaci se však do lebky musí stále vrtat díra, nicméně Musk doufá, že se již brzy začnou používat lasery. Součástí je i již vyvinutý stroj, který implantáty automaticky vkládá a připevňuje do lidského mozku, píše Tech Crunch. Část zařízení je připevněna na lebce, část na kůži.

Neuralink se ovládá hlavně prostřednictvím aplikace

Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami
Elon Musk predstavil Neuralink, spôsob ako ovládať počítač a mobil myšlienkami Zdroj: Neuralink

Neuralink na lidech ještě testován nebyl, ale vyzkoušeli ho už opice, které svým mozkem dokázaly ovládat počítač. Většina experimentů však aktuálně probíhá na myších. Musk na prezentaci uvedl, že doufá, že prvního lidského pacienta budou mít na konci příštího roku. Společnost je však stále takříkajíc v plenkách, píší New York Times.

Finálním cílem projektu je šikovně propojit lidský mozek s umělou inteligencí a vytvořit tak unikátní symbiózu, která podpoří lidské znalosti a schopnosti. Za Neuralinkem podle Muska stojí tisíce hodin výzkumu a plánují se i spolupráce se Stamfordskou univerzitou.

Zpět
Sdílet
Diskuse