Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2019 14:07
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Na Marshallových ostrovech naměřili radioaktivitu vyšší než v Černobylu. Američané sem v minulosti shazovali bomby

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Některé části ostrovů jsou pro živou bytost extrémně nebezpečné.

Marshallovy ostrovy leží v Mikronésii v Tichém oceánu. Jde o nezávislý stát, ale zároveň přidružený USA. Krajinu tvoří 1 250 ostrovů a má přibližně 75 000 obyvatel. Spojené státy v této oblasti v minulosti testovaly jaderné zbraně. Podle posledních analýz jsou některé části státu nebezpečnější než Černobyl, píše CNN.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01

67 jaderných zkoušek a 1000krát vyšší radioaktivita než v blízkosti černobylské elektrárny. Američané v minulosti testovali na ostrovech dokonce i vodíkovou bombu. Ta byla 1000krát silnější než bomby použité na Japonsko během druhé světové války. Ostrov je od té doby neosídlený.

Pokud by se lidé přiblížili k místům, kde byly testovány jaderné zbraně, radiace jim může způsobit popáleniny a různé nemoci včetně rakoviny. Hrozí také, že byla kontaminovaná voda, což by ohrozilo laguny ostrovů. Vědci plánují nebezpečné oblasti zkoumat i po zveřejnění analýzy. Existuje totiž hypotéza, že se na Marshallových ostrovech uskladňuje radioaktivní odpad, konkrétně na ostrově Naen. Výzkumníci však nemají důkazy a zdůrazňují, že jde jen o teorii.

Domů
Sdílet
Diskuse