Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. srpna 2019 8:04
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

Oblečení na splátky je novým fenoménem internetových prodejců s módou

Oblečení na splátky je novým fenoménem internetových prodejců s módou
Zdroj: www.afterpay.com
MÓDA
Uložit Uložené

Ano, už i e-shopy s oblečením nabízejí splátkový kalendář.

Před dvaceti lety jsme si nedokázali představit, že bychom si oblečení mohli kupovat bez zkoušení. Nakonec e-shopy a zejména mobilní nakupování ovládly v poslední době celý svět. 

Úpadek kamenných prodejen a zejména sortimentu, kterého se na e-shop vejde několikanásobně více než do běžné prodejny, způsobil mimo jiné zásadní revoluci ve způsobu plateb, díky které už u sebe téměř nikdo nenosí hotovost. Platební brány jako PayPal jsou běžnou součástí našeho nakupování na internetu a s příchodem služeb jako Apple, respektive Google Pay už u sebe nemusíš nosit ani svou debetní kartu.

Doporučeno
Ceny za jednotlivé kousky z kolekce Supreme x Louis Vuitton sahají do závratných výšin. Kam až může zajít reselling? Ceny za jednotlivé kousky z kolekce Supreme x Louis Vuitton sahají do závratných výšin. Kam až může zajít reselling? 3. července 2017 16:28

V tomto článku se dozvíš:

  • Jak funguje nakupování oblečení na splátky;
  • co se stane, pokud nezaplatíš včas;
  • které e-shopy a značky nabízejí splátkové kalendáře;
  • kdy se podobné služby dostanou do Česk?

K úspěšnému dokončení objednávky jsi tak donedávna potřeboval jen dostatek peněz na svém účtu, ale ani to by už zanedlouho nemuselo být pravdou. Podle informací ze stránky The Motley Fool má aktuální generace Y, tzv. mileniálové, ve Spojených státech kupní sílu zhruba 6OO miliard dolarů a do roku 2020 by měli být schopni utrácet dokonce více než 1,7 bilionu dolarů ($ 1 700 000 000 000).

Důležité je zároveň dodat, že průměrný mileniál ve Spojených Státech má vůči své bance dluh zhruba $ 45 000, ať už kvůli hypotéce na bydlení nebo kvůli studentským úvěrům.

Doporučeno
Půjčovna tenisek LSWOP, díky které můžeš alespoň na pár dní vlastnit Yeezy, Givenchy nebo Balmain Půjčovna tenisek LSWOP, díky které můžeš alespoň na pár dní vlastnit Yeezy, Givenchy nebo Balmain 4. října 2016 1:30

Být zadlužený je tak běžnou součástí jejich, ale bohužel i našich životů a některé stránky s oblečením se tak podle tohoto předpokladu rozhodly upravit způsob, kterým budou prodávat své zboží. Běžné platební brány, které ti v podstatě jen převedou peníze z karty na účet daného e-shopu, tak doplnili o služby jako Afterpay, Quadpay, Affirm nebo Klarna. Ty už jsou aktuálně dostupné u více než 100 000 prodejců po celém světě a svým zákazníkům nabízejí možnost rozložit si platbu za nakoupené zboží do splátkového kalendáře. 

Možnost platby na splátky nabízí svým zákazníkům ve Spojených Státech už i stránka KKW Beauty nebo platforma na reselling tenisek GOAT

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: kkwbeauty.com; goat.com

Nakup teď, zaplať později

Tento systém perfektně doplňuje životní styl mladé generace, která na jedné straně chce všechno a hned, ale přitom často nemá dostatek potřebných financí. Z dosud známých dat je tak nejpopulárnější volbou rozložení platby na 4 splátky, při kterých zákazník neplatí žádné úroky.


Nejpopulárnější službou, která aktuálně poskytuje na e-shopech podobné splátkové kalendáře, je Afterpay. Díky volbě „zaplať později“ tak u vybraných prodejců stouply počty objednávek o 20–50 % a zároveň se snižuje i počet zákazníků, kteří se svou objednávkou z košíku přešli až k pokladně, ale tam objednávku zrušili. Pro úspěšné objednání zboží ti totiž díky službě Afterpay stačí např. jen čtvrtina celkové sumy objednávky.

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: www.urbanoutfitters.com

Exekutor na krku

Podobné chování však s sebou nese i řadu rizik, které jsou zřejmé již na první pohled. Pětinu celkových zisků firmy Afterpay totiž tvoří pokuty, které může tato služba automaticky stáhnout z tvé karty při zpoždění splátky. Ze strany prodejců má systém taktéž několik úskalí, jako například samotný fakt, že na své peníze musí prodejce čekat několik měsíců, i když samotný produkt již dávno prodal.

V porovnání s běžnou platbou pomocí kreditní nebo debetní karty je Afterpay dvojnásobně dražší, což v praxi znamená, že prodejce musí při takové platbě zaplatit manipulační poplatek 4–6 % z celkové částky platby.

Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou
Oblečenie na splátky: Nový fenomén internetových predajcov s módou Zdroj: www.afterpay.com

Kdy se bude dát platit přes Afterpay i v Česku?

Ani vysoké poplatky však neodradily mnohé renomované firmy a značky, aby svým zákazníkům díky podobným službám umožnily nakupovat na splátkový kalendář. Mezi nejznámější tak již patří např. ASOS, Topshop, Forever 21, Nasty Gal, Urban OutfittersLevi's nebo Acne Studios

Australská společnost Afterpay vznikla v roce 2014 a v rámci Evropy se jí dá platit na splátky již ve Švédsku, Norsku, Finsku, Dánsku, Německu, Rakousku a Švýcarsku. Letos se snažila  expandovat i do Velké Británie, kde se ale musela vyrovnat s rivalitou konkurenčních firem. Kvůli tomu tak bude na tomto území pravděpodobně vystupovat pod jiným jménem. 

Oficiální datum zpřístupnění této služby na území Česka ještě není znám. To samé platí i v případě ostatních splátkových služeb, které zatím fungují výhradně na území Spojených států.

Domů
Sdílet
Diskuse