Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2019 13:15
Čas čtení 7:16
Karin Filkaszova

Vyzpovídali jsme lidi, kteří rodině oznámili, že patří do LGBT+ komunity. Nelitují, své rozhodnutí by dnes nezměnili

Vyzpovídali jsme lidi, kteří rodině oznámili, že patří do LGBT+ komunity. Nelitují, své rozhodnutí by dnes nezměnili
Zdroj: Karin Filkászová/REFRESHER
REFRESHER
Uložit Uložené

Oznámení rodině může být jednou z nejtěžších věcí pro LGBT+ lidi.

Coming out je proces, při kterém člověk otevřeně sdělí svým nejbližším, že se mu líbí stejné pohlaví, nebo to, že se neztotožňuje s rodem určeným při narození. Pro lesbičky, gaye, bisexuály, transgender osoby a intersexuály (LGBTI) to často může být jedna z nejtěžších věcí, které musí ve svém životě udělat.

Strach z reakce milovaných je skutečně obrovský, protože se mnozí bojí, že je okolí odmítne. My jsme se zeptali čtyř různých lidí, jak tento proces probíhal u nich a jak reagovala jejich rodina.

Doporučeno
Vám to neublíží, nám to pomůže. Prahou prošel duhový pochod Prague Pride (Fotoreportáž) Vám to neublíží, nám to pomůže. Prahou prošel duhový pochod Prague Pride (Fotoreportáž) 10. srpna 2019 16:44

21letá Kika, 35letý Robo, 60letý Vlado a 15letý Michael si s nám o svém příběhu otevřeně popovídali. Ne každý z nich se setkal s otevřenou akceptací u svých nejbližších a někteří se s nepochopením vyrovnávají dodnes.

Nikdo z nich však svého rozhodnutí nelituje a dnes žijí mnohem spokojenějším životem. Nemusí totiž nadále před nikým předstírat, kým ve skutečnosti jsou a jak se cítí. „Člověk si sice rodinu nevybere, ale může si vybrat, zda chce být v životě šťastný. A lhát sám sobě nebo okolí za to nestojí. Ať je každý přesně takový, jaký chce být. Pokud nikomu neubližuje, měl by dělat jen to, co ho dělá šťastným,“ říká Kika.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak reagovala Kikina máma, když jí Kika oznámila, že je lesbička;
  • jak ji ovlivňovalo, když nemohla být k rodině upřímná;
  • jak se Robovi rodiče dozvěděli, že je homosexuál;
  • jaká změna nastala u Robovi věřící matky;
  • jak během vojenské služby zjistila Vladova máma, že se mu líbí i chlapi;
  • zda někdy akceptovala Vlada jako polysexuála s výstředním stylem oblékání;
  • co se stalo, když Michael své rodině řekl, že je transgender muž;
  • jaké rozdílné postoje měla k jeho coming outu jeho rodina a jak se dnes cítí.

Kika, 21 let

Kika si uvědomila, že je lesbička, když jí bylo 12 let, po její první zkušenosti s dívkou. Přestože tomu v tak nízkém věku nedávala žádné nálepky, odjakživa se jí líbilo stejné pohlaví. Před dívkami se více styděla a svůj volný čas trávila hraním fotbalu na školním hřišti s chlapci. Přiznat se mámě však nedokázala dlouhou dobu.

Doporučeno
Policisté chodí hlídat Prague Pride rádi, ve vzduchu se vznáší láska, říká mluvčí festivalu Policisté chodí hlídat Prague Pride rádi, ve vzduchu se vznáší láska, říká mluvčí festivalu 9. srpna 2019 21:00

„Poprvé jsem se odhodlala, když mi bylo 15 let. Dostala jsem občanský průkaz, cítila jsem se tehdy zodpovědnější a dospělejší. Tehdy jsem to však nedokázala udělat a odložila jsem to. Když mi bylo 16 let, konečně jsem se mámě přiznala. Řekla jsem si, že už to nebudu déle odkládat a tak jsem jednou seděla na posteli a řekla si: ‚Pojď teď, Kiko, uleví se ti'. Šla jsem za ní, sedly jsme si a řekla jsem, že se jí musím s něčím svěřit. 

Hned se lekla, myslela si, že jsem něco vyvedla. Tehdy jsem jí řekla, že se mi líbí i dívky. Na začátku jsem se jí nepřiznala, že jsem lesbička, protože jsem nechtěla, aby ji to příliš zasáhlo. Ona k mému překvapení reagovala pozitivně, řekla, že tomu rozumí, respektuje to, vždyť přece jsem její dcera. Nebyla to pro ni úplně nová věc, protože můj bratranec je gay, je starší než já a je to opravdu dobrý člověk.  

Měsíc po tom, co jsem se jí přiznala, jsem však měla něco s dívkou a ona nás spolu přistihla. Tehdy se se mnou nebavila asi týden. Později jsem však šla na lyžák a před ním se se mnou rozloučila, dala mi pusu a řekla, že vše je v pořádku. Když jsem se z něj vrátila, jako by se nic nestalo. 

 

Když mi bylo 17 let, měla jsem svou první vážnější známost. Ptala se mě, kdy si už najdu konečně i chlapce a na rovinu jsem jí tehdy řekla, že chlapce nechci a ani ho mít nebudu. Tehdy to pochopila a dnes se už na takové otázky neptá. Nyní spíše vyzvídá, kdy si najdu normální přítelkyni (smích).“

A jak Kiku ovlivňovalo to, když nemohla být ke své mámě upřímná? 

„Máma mi jednou řekla, že jsem ostuda rodiny, protože jsem se chovala velmi odměřeně. Bylo to však proto, že mě něco trápilo a nevěděla jsem, jak jí to říct. Bála jsem se, že mě za to odsoudí v rodině. Když jsem to však řekla nahlas, spadl mi kámen ze srdce. Byla to jedna z nejtěžších věcí, se kterou jsem se kdy musela přiznat. Člověk si sice rodinu nevybere, ale může si vybrat, zda chce být v životě šťastný. A lhát sám sobě nebo okolí za to nestojí. Ať je každý přesně takový, jaký chce být. Pokud nikomu neubližuje, měl by dělat jen to, co ho dělá šťastným.“

Coming Out príbehy
Coming Out príbehy Zdroj: Karin Filkászová/REFRESHER


Robo, 35 let

Robo svůj coming out o sexuální orientaci absolvoval, když mu bylo 22 let. Mamě to však neoznámil a dovtípila se to. Roba se to na rovinu zeptala. Otec byl v té době v zahraničí a měl příležitost říct mu to sám. S námi se podělil o to, jak probíhala celá situace. 

„Máma mě sama konfrontovala s touto skutečností. Přespal totiž u nás můj přítel, o němž jsem tvrdil, že je pouze kamarád. Mámy to podle mě vycítí. Lituji trochu, že jsem jí to neřekl sám od sebe, protože tehdy bych tu situaci měl pod kontrolou a nevzniklo by z toho menší drama. Potvrdila tím svou domněnku a její představa o mém životě se rozplynula, že nebudu mít tu typickou rodinu a děti. To ji ranilo. Moje máma je věřící člověk a dokonce přede mnou klečela, vzpínala ruce, plakala a prosila mě, abych se změnil. Řekl jsem jí však, že nejde o ni. Jde o mě, o můj život. Musím však říci, že máme doma velmi dobré vztahy a máme se všichni velmi rádi.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 67538 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak oznámení o Robově sexuální orientaci přijal jeho otec;
  • co způsobilo výrazné názorové změny u Robovi mámy;
  • proč musel být Vlado propuštěn z vojenské služby;
  • jak Michaelův otec nedokázal přijmout jeho coming out.
Domů
Sdílet
Diskuse