Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2019 14:27
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

NASA chce z asteroidu vytěžit zlato v hodnotě 16 triliard korun

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Každý člověk v Česku by byl pořádně za vodou.

NASA má v plánu dostat se na asteroid, který je složen především ze zlata a dalších vzácných kovů. Vesmírné těleso je natolik cenné, že by v současných cenách mělo hodnotu 16 triliard korun ($ 700 quintillion), tedy tolik peněz, že by každý člověk na planetě mohl dostat zhruba 2 biliony korun píše Bloomberg ve svém zpravodajství.

Asteroid je známý jako 16 Psyche a s největší pravděpodobností bude opravdu brzy vytěžen pro své vzácné materiály. Nikdo z nás však zřejmě nezbohatne.

NASA chce z asteroidu vyťažiť zlato v hodnote 600 triliónov eur
NASA chce z asteroidu vyťažiť zlato v hodnote 600 triliónov eur Zdroj: NASA

Jakmile se totiž vzácné kovy dostanou na trh ve velkých množstvích, bude jich mnoho a jejich cena začne zákonitě klesat. Pojmenování „vzácné“ už nebude relevantní a přesné a zlato si tak budeš moci koupit doslova za pár drobných. Výška hodnoty zlata i dalších komodit závisí na tom, jak vzácné jsou.

Získané zlato by si mohlo udržet svou hodnotu jen tehdy, pokud by po něm násobně stoupla i poptávka, ale hodnota zlata je víceméně stabilní.

V podstatě tak jde pouze o hon za materiály, ne za penězi, protože když vzácné kovy získáme a vstoupí na trh, stanou se daleké méně cennými. Obrovský asteroid z nás tedy miliardáře neudělá, ale společnost, která by asteroid těžila, by si prostřednictvím manipulace vstupu zlata na trh mohla přivydělat slušné penízky.

Domů
Sdílet
Diskuse