Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2019 19:49
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Zemřel Rutger Hauer, legendrání replikant Roy Batty z Blade Runnera

Zemřel Rutger Hauer, legendrání replikant Roy Batty z Blade Runnera
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nizozemskému herci bylo 75 let.

Ve věku 75 let nás navždy opustil oblíbený všestranný herec Rutger Hauer, který 19. července 2019 zemřel doma v Nizozemsku po krátké (blíže nespecifikované) nemoci. Jeho pohřeb proběhl dnes. Smutnou zprávu potvrdil jeho agent Steve Kenis.

Rutger Hauer se narodil v roce 1944 v nizozemském městečku Breukelen a když mu bylo 15 let, utekl z domova, aby se přidal k námořnictvu. Po návratu studoval herectví a se svou bohatou hereckou kariérou začal už koncem 60. let minulého století. Jeho nejznámější rolí je bezpochyby postava replikanta Roye Battyho v kultovní sci-fi klasice Blade Runner od Ridleyho Scotta.

Zomrel Rutger Hauer, predstaviteľ replikanta Roya Battyho z kultového Blade Runnerovi
Zomrel Rutger Hauer, predstaviteľ replikanta Roya Battyho z kultového Blade Runnerovi Zdroj: Warner Bros.

Jeho krásný závěrečný monolog (se kterým přišel sám herec) přitom patří k těm nejlepším v historii kinematografie. A vidět jsi ho mohl i ve filmech jako například LadyhawkeThe HitcherFlesh+BloodThe Legend of the Holy DrinkerSin City či Batman Begins. Nevyhýbal se však ani rolím v televizních seriálech. Zmiňme alespoň projekty Escape from Sobibor, Fatherland nebo True Blood.

Hauer se během svého života angažoval také v sociálních věcech. Byl sponzorem enviromentální organizace Greenpeace i zakladatelem Starfish Association, a tedy neziskového programu na pomoc obětem AIDS. Samozřejmě, jeho rodině a přátelům vyjadřujeme soustrast.

Domů
Sdílet
Diskuse