Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2019 12:20
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Kolem Země nepozorovaně proletěl největší letošní asteroid. Mohl udeřit 30krát větší silou než jaderná bomba v Hirošimě

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Jaké následky mohlo mít jeho dopadnutí na Zem?

Asteroid 2019 OK je název dosud největšího asteroidu v tomto roce, který proletěl kolem naší planety v bližší vzdálenosti, než která nás dělí od Měsíce. Podle Astronomy.com letěl asteroid rychlostí téměř 55 000 kilometrů za hodinu a kolem Země proletěl ve vzdálenosti 72 500 kilometrů. Velikost Asteroid 2019 OK se odhaduje na 57 až 130 metrů.

Není žádnou výjimkou, když kolem Země proletí asteroidy podobné velikosti, ale tentokrát si přeletu objektu všimly observatoře až příliš pozdě. 2019 OK měl totiž směrem k Zemi letět od Slunce, což Astronomy.com přirovnává k hráčům baseballu, kteří mají problém vidět k nim letící objekt, když jim do očí svítí slunce. A stejně problematické bylo včasné pozorování daného asteroidu pomocí teleskopu.

Lidi samozřejmě zajímá, co by se stalo, kdyby asteroid této velikosti dopadl na Zem. Vzhledem k tomu, že rozměry 2019 OK jsou pouze odhadované, podobná událost se představuje jen těžko.

Experti ale předpokládají, že náraz 2019 OK by mohl mít 30násobně větší sílu než atomová bomba, která zničila Hirošimu. I proto se NASA v rámci planetární obrany snaží zachytit větší část letících objektů ve velikosti zhruba 140 metrů, aby odvrátila případné škody.

Doporučeno
Najde známky života? Japonská sonda přistála na asteroidu a snaží se zjistit, jak vznikla sluneční soustava Najde známky života? Japonská sonda přistála na asteroidu a snaží se zjistit, jak vznikla sluneční soustava 11. července 2019 17:51
Domů
Sdílet
Diskuse