Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2019 19:55
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Kdo je nový britský premiér Boris Johnson? Zneuznaný novinář a mistr mediální propagace

Kdo je nový britský premiér Boris Johnson? Zneuznaný novinář a mistr mediální propagace
Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Muže přezdívaného BoJo lidé buď vroucně milují, anebo z duše nenávidí.

Před několika dny byl po demisi Theresy May zvolen do čela britských konzervativců a také britské vlády zvolen bývalý starosta města Londýn a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Současný premiér je v Británii jednou z mediálně nejznámější a nejkontroverznějších politických figur.

Politický komentátor britského týdeníku The Economist Adrian Wooldridge popisuje Johnsona jako „muže dvou tváří“ – na jedné straně je to kosmopolitní člověk s liberálními názory, který vyzdvihuje své turecké a židovské kořeny, na druhé straně konzervativec a jeden z hlavních zastánců tvrdého Brexitu. Pojďme se společně podívat na několik klíčových momentů v osobním životě a politické kariéře Borise Johnsona.

Doporučeno
Kdo byl Winston Churchill? Kdo byl Winston Churchill? 29. března 2018 10:59

Populární kluk z Etonu 

Boris Johnson sám sebe popisuje jako „one-man mellting pot“, což by se dalo přeložit jako „muž mnoha kultur“. Ambivalence, o které mluví Woolrdige, se projevuje v Johsonově rodinném původu i rodinném zázemí. Johnson se narodil v roce 1964 na Upper East Side v New Yorku britským rodičům Stanley Johnsonovi a Charlotte Fawcett. Narodil se tak do rodiny s historickou prestiží spojenou se slavnými předky jak z otcovské, tak mateřské strany, které dokonce vzdáleně zahrnují britskou královskou rodinu.

Rodinná genealogie Johnsonů se jen hemží šlechticy, umělci, politiky a intelektuály. Johnsonovým pradědečkem byl Ali Kemal, známý turecký novinář, autor a liberální politik či Borisův otec Stanley, konzervativní politik a známý literární autor. Dnes rodinný klan Johnsonů, který tvoří také Borisovi sourozenci, obsahuje politiky, žurnalisty i podnikatele. 

Ačkoliv se Boris Johnson často snaží působit jako „obyčejný Brit“, který tak trochu stojí mimo politické a společenské elity, je jejím dokonalým představitelem. Po udělení Královského stipendia začal studovat na soukromé internátní škole v Etonu, na které studovali mimo jiné oba dnešní angličtí princové a dohromady 13 předchozích ministerských předsedů. 

Abhisit Vejjajiva, bývalý thajský premiér s Johnsonem navštěvoval jak Eton, tak později Oxford a v rozhovoru pro Sky News popisuje Johnsona jako „výběrového stipendistu, který ale nikdy nebyl nerdem“. Podle Vejjajiva byl Johnson vždy velmi inteligentním a ve škole populárním klukem s velkými ambice, který se dokázal rychle adaptovat. 

Lživý novinář a MP 

Po studiu na Oxfordu začal Johnson díky rodinným konexím svoji kariéru v žurnalistice, kdy začal pracovat jako redaktor v britském celostátním deníku Times.  Z něho byl však záhy vyhozen za vymýšlení si vlastních citací a odešel do deníku The Daily Telegraph, který vedl jeho spolužák z Oxfordu, Max Hastings. Zde se Johnson etabloval jako editor píšící pro konzervativní, anglickou střední třídu. 

Johnson pak do roku 1994 pracoval pro redakci v Bruselu, kde se proslavil velmi útočnými a kritickými články vůči tehdejšímu prezidentovi evropské komise Jacquesovi Delorsovi. V těchto článcích si Johnson podle některých tehdejších žurnalistů často vymýšlel a používal zavádějící či přímo nepravdivé informace

Domů
Sdílet
Diskuse